Vlagyimir Putyin a háború legelején ígéretet tett arra, hogy nem öli meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – erről Naftali Bennett volt izraeli kormányfő beszélt egy vasárnapi interjúban.

Fotó: Sputnik / AFP

Az Izraelt 2021 és 2022 júniusa között vezető politikus tavaly március elején, vagyis már az orosz invázió elindulását követően látogatott Moszkvába, és tárgyalt az orosz elnökkel.

A The Guardian szerint Bennett a találkozó során feltette a kérdést Putyinnak, hogy meg akarja-e ölni Zelenszkijt, amire a házigazda azt válaszolta:

 Nem fogom megölni Zelenszkijt.

Az izraeli politikus ekkor visszakérdezett, hogy ezt akkor veheti-e úgy, hogy az orosz vezető a szavát adja rá, hogy nem öleti meg ukrán elnököt, mire Putyin szóról szóra megismételte előző válaszát.

Bennett ezt követően hazafelé tartva, a moszkvai reptérről felhívta Zelenszkijt is, aki a beszámolót követően visszakérdezett: „Biztos vagy benne?” Amire az izraeli exkormányfő úgy felelt: „Igen, száz százalék, hogy nem fog megölni.”

Ha hihetünk Bennett szavainak, a közvetítése eredményeként Zelenszkij beleegyezett abba, hogy feladja Ukrajna NATO-csatlakozási szándékát, Putyin pedig letett Ukrajna lefegyverzésére vonatkozó céljairól.

„Mindent, amit tettem, egyeztettem az Egyesült Államokkal, Németországgal és Franciaországgal” – mondta.

Az egykori izraeli vezető erőfeszítései láthatóan csekély eredményt hoztak a vérontás megállítására, az ukrajnai háború pedig pár hét múlva a második évébe lép. Bennett a tavaly novemberi választások előtt visszavonult a politikától, megjegyzései azonban rávilágíthatnak a háború deeszkalációjára tett háttérben zajló korai nemzetközi kísérletekre.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök néhány napja beszélt arról, hogy Putyin a háború kitörése után nem sokkal folytatott telefonbeszélgetésük során megfenyegette Londont, Olof Scholz német kancellár viszont egy ma megjelent interjúban cáfolta, hogy Németország is kapott volna hasonló félreérthetetlen üzenetet Moszkvától.