Elakadtak a szavak és kiestek a tollak a bürokraták kezéből Nguyen Phu Trong, a Vietnámi Kommunista Párt főtitkára egy éve indított korrupcióellenes kampánya hatására, amely immár a világ egyik legígéretesebben növekvő gazdaságának fejlődését veszélyezteti. A hivatalos vélemény szerint a tiszta kezek stratégiája előbb-utóbb busásan meghozza a gyümölcsét, a probléma csak az, hogy ha addig semmit se csinálnak, lehet, hogy nem lesz mit szüretelni. 

Cows walk past a construction site in Hanoi on January 6, 2021. (Photo by Nhac NGUYEN / AFP)
Vietnám, építkezés, korrupció,
Fotó: Nhac Nguyen / AFP

Hasonló korrupcióellenes tisztogatások zajlanak a hatalmas északi szomszédnál, a szintén a helyi kommunista párt által irányított Kínában, és okoznak ott visszatérő riadalmat: Hszi Csin-ping elnök nem akar leszámolni ugyan a milliárdos üzletemberekkel és óriásvállalatokkal, de a hatalmukat rendre megnyirbálja a közös jólét emelkedését szorgalmazva, tűzzel-vassal irtva a korrupciót.

A vietnámi antikorrupciós kampány első magas szintű letartóztatásai 2022 márciusában még nem okoztak nagy riadalmat, elfogadták őket, mint a részvénymanipulációk visszaszorításának módszerét. Aztán megérkeztek a durvább hatások is. Elkezdtek leállítani bizonyos kötvénykibocsátásokat, majd januárra a legmagasabb szintig jutott a kampány: távozni kényszerült Nguyen Xuan Phuc elnök, míg Pham Minh Chinh miniszterelnöknek két korrupt helyettesétől is búcsút kellett vennie.

Miközben folyamatosak voltak a letartóztatások – csak 2022-ben a kommunista párt tagjai közül több mint ötszázan kerültek eljárás alá –, a vietnámi bürokráciában egy olyan elképesztő folyamat zajlott, amelyre az állampárt is felfigyelt, és szóvá is tett hivatalos médiájában: a hivatalnokok közül sokan a hirtelen támadt drákói szigortól és az esetleges felelősségre vonástól annyira megrettentek, hogy egyszerűen már semmit sem mernek csinálni, inkább egyáltalán nem hoznak döntéseket.

A bankoktól az ingatlanokig megrázta a gazdaságot

A gazdasági hatások a bankoktól az ingatlanszektorig mindenütt érzékelhetők – írta a Bloomberg hírügynökség. A pénzügyminisztérium decemberi adatai szerint az előirányzott kormányzati fejlesztési kiadásoknak csak 70 százalékát indították útjára tavaly, ami legalább 2017 óta a legalacsonyabb arány, 17 minisztérium és tartomány pedig a felét se költötte el annak, amit eredetileg nekik szántak.

Tavaly majdnem 40 százalékkal emelkedett a befuccsolt ingatlancégek száma, a VN részvényindex pedig az orosz index után a legrosszabbul teljesítő mutató volt a múlt évben, és jelenleg egyéves összehasonlításban 28 százalékos mínuszban van.

Egyes vélemények szerint újra kellene szabályozni Vietnámban a kötvénykibocsátási szabályokat, hogy újraindulhasson a pénzáramlás, különösen a vihar tépte ingatlanszektorban. A miniszterelnök dolgozik is ilyen javaslaton, miközben ostorozza saját minisztereit, amiért késedelmet szenved a kritikus infrastruktúra-fejlesztések finanszírozása. Hogy sikerül-e új életet lehelnie a gazdaságba, az nem is csak a bürokratákon múlik, hanem azon is, a befektetők elhiszik-e, hogy Vietnám stabil és üzletbarát gazdaság.

Vietnám előtt még hosszú út áll, ha meg akarja ismételni Kína üstökösszerű felemelkedését, mindenesetre Vietnam gazdasági növekedési rátája az elmúlt negyed évszázadban szinte kivétel nélkül mindig meghaladta az 5 százalékot. A múlt év negyedik negyedében is, bár nagyot, az előző negyedévi 13,7 százalékról, 5,9 százalékra zuhant. Külföldi közvetlen tőkebefektetésből (FDI) januárban 1,35 milliárd dollárt regisztráltak, ami 16,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

Aligha riadnak el a külföldiek, túl biztató a piac

A bizakodó külföldi partnereket – köztük Magyarországot – a korrupcióellenes harccal járó nehézségek hosszú távon biztosan nem ijesztették el, amit az amerikai külkereskedelmi képviselő minapi látogatása is jelzett.

Ázsia turbófokozatba kapcsolt országának udvarol Amerika

Az Egyesült Államok külkereskedelmi képviselője, Katherine Tai hivatalba lépése óta először látogatott Vietnámba, ami nem meglepő, mivel az ázsiai ország az Egyesült Államok egyik legfontosabb kereskedelmi partnere lett.

A Nemzetközi Valutaalap hét elején közzétett előrejelzése szerint a térség húzógazdasága, Kína magához térhet idén, és a növekedése a tavalyi 3 százalék környékéről idén 5,2 százalékra gyorsulhat, 2024-ben azonban vélhetően már lassabb, 4,5 százalékos lehet a tempó. Vietnam azonban ennek dacára – és a politikai feszültség ellenére – tovább roboghat: a tavalyi 7 százalék után idén 5,8, jövőre 6,8 százalékkal bővülhet a GDP-je az IMF szerint.