Az Egyesült Államok által vezetett csendes-óceáni kereskedelmi keretrendszer gyakorlati előnyökkel jár az országoknak és az üzleti élet szereplőinek – jelentette ki az Egyesült Államok külkereskedelmi képviselője, Katherine Tai vietnami látogatásán. 

Fotó: Hoang Dinh Nam

A kínai származású Tai hozzátette, hogy Vietnam Washington egyik legfontosabb kereskedelmi partnere lett, valamint méltatta a két ország kapcsolatát, ami a háborús múlt ellenére képes megoldani a gazdasági és geopolitikai problémákat, emellett elismerően beszélt a délkelet-ázsiai ország gazdaságáról. Hozzátette: fontos, hogy a Hszincsiangból származó, kényszermunkával kinyert nyersanyagok és termékek ne kerüljenek bele az ellátási láncokba, így végső soron az amerikai piacokra – írja a Nikkei Asia.

Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnök szerint országa az és Egyesült Államok közötti átfogó partnerség alapja az egymás függetlenségének, szuverenitásának, területi integritásának és politikai intézményeinek tiszteletben tartásán alapul, ami hozzájárul a régió stabilitáshoz. A kormányfő javasolta, hogy a két ország erősítse meg a gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat.

Tai első látogatását tette az országba.

Vietnam az Egyesült Államok nyolcadik legfontosabb partnere, az áruforgalom tavaly közel 139 milliárd dollárt tett ki. A növekedést szinte teljes egészében a délkelet-ázsiai országból származó amerikai adta. Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága a regionális versenytársainál több és előnyösebb szabadkereskedelmi megállapodással felvértezve – és gyakran a kínai munkabérektől is elmaradó fizetésekkel – egyre nagyobb arányban csábítja a nagyvállalatok gyárait az országba.

Hanoi az utóbbi években abból is profitál, hogy Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja miatt a nyugati cégek termelésük egyre nagyobb részét hozzák el Kínából, Vietnam pedig népszerű célpont India mellett. Így tett az Apple is, májustól a MacBookok vietnami összeszerelése indulhat el.

Az Indo-csendes-óceáni gazdasági keretrendszer (Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity – IPEF) amerikai vezetéssel tavaly májusban alakult meg, és célja ellensúlyt teremteni Kínával szemben Ázsián belül. A részletek még kidolgozásra várnak, egyelőre annyi biztos, hogy a résztvevők nemzetközi szabályokat kívánnak meghatározni a digitális gazdaságra, az ellátási láncokra, a szén-dioxid-mentesítésre és a munkavállalói jogokra vonatkozóan. A paktum azonban nem szabadkereskedelmi megállapodás, nem biztosít vámkönnyítéseket a résztvevőknek.

Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága egy többmilliárdos beruházást szeretne az Inteltől

A vietnami kormány egy több mint hárommilliárdos beruházásról igyekszik meggyőzni az Intelt, hogy bővítse meglévő létesítményét. A cég ezt egyelőre vonakodik meglépni. Vietnam gyártási központtá vált, a kormány pedig igyekszik minél több külföldi befektetést vonzani az országba.