Fogadási rekorddal ünnepelhetik a sportrajongók az amerikai foci közelgő csúcseseményét, a magyar idő szerint hétfő hajnalban kezdődő 57. Super Bowlt, az előzetes becslések szerint ugyanis elérheti az 1,1 milliárd dollárt – átszámítva bő 393 milliárd forintot – a meccshez kapcsolódó legális sportfogadások összege.

Super Bowl LVII - NFL Commissioner Roger Goodell Press Conference
Fotó: Peter Casey / Getty Images

A Philadelphia Eagles és a Kansas City Chiefs párharca a Vince Lombardi-trófeáért ezzel „szerencsejátékügyileg” minden idők legkiemelkedőbb amerikai sporteseménye lehet. A fenti összeg ráadásul csak a jéghegy csúcsa, mert az Eilers & Krejcik Gaming Research becslése csak a hivatalos fogadóirodáknál leadott, legális tippeket veszi figyelembe (az Egyesült Államok tagállamainak mintegy harmadában továbbra sem engedélyezett a szerencsejáték). 

A tényleges volumen közelebb lehet a 16 milliárd dollárhoz,

ebben már a nem hivatalos bukmékerek tevékenységét, valamint a családtagok és barátok közötti fogadásokat is figyelembe vette az Egyesült Államok szerencsejáték-szövetsége.

A pénzfeldobás sokszor a meccs sorsát is megpecsételi

Fogadók mellett fogadási kínálatból sincs hiány, hiszen a mérkőzés győztesén, a végeredményen vagy a passzok számán túl lényegében a meccs minden apró mozzanatára leadhatják tippjeiket Fortuna kegyeit keresők, sőt még a pályán kívül zajló történésekre is megtehetik tétjeiket.

Népszerűnek számít például a meccs kezdete előtti érmefeldobás kimenetelét megjátszani, ám annak ellenére, hogy a fej vagy írás kérdés 50-50 százalékos valószínűséggel billen egyik vagy másik oldalra, a fogadók hajlamosabbak az utóbbira fogadni, a tippek 56 százaléka fut be a fejre. 

A sors fintora, hogy a pénzfeldobást legutóbb megnyerő nyolc csapat mindegyike vesztesként vonulhatott le az NFL-döntő után a pályáról, a szerencsejátékosokkal ellentétben sportolóként tehát nem jó ómen helyesen megtippelni.

Látunk-e Octopust, esetleg Scorigamit?

Az érdekesebb tippek közé tartozik, hogy lesz-e kapufa a meccs során, mondjuk, egy nem egészen tökéletesre sikerült extrapont- vagy mezőnygólkísérletet követően. Az európai focival ellentétben ez sokkal ritkábban fordul elő a tojásfociban.

Super Bowl LIV - San Francisco 49ers v Kansas City Chiefs
Az 54. Super Bowlt megnyerő Kansas City Chiefs edzőjét narancssárga sportitallal „köszöntötték”. 
Fotó: Michael Zagaris / San Francisco 49ers / Getty Images

A nüanszok kedvelői megtehetik tétjeiket arra is, hogy lesz-e Scorigami, esetleg Octopus a döntőn. Az előbbi egy korábban nem látott végeredményt – például 20:11 arányú győzelmet – jelent az NFL-szakzsargon szerint. Az utóbbi sem a tengeri nyolckarúra utal, hanem olyan nyolcpontos próbálkozásra, amelyet egy sikeres (hat pontot érő) touchdown után járó jutalomrúgás helyett választható kétpontos kísérlet értékesítésével lehet elérni.

A Gatorade-zuhany garantált, csak a színe kérdés

Aki alkalmi szurkolóként maradna inkább a könnyedebb vonalon, az megtippelheti akár azt is, hogy milyen színű sportitallal zúdítják nyakon a majdani győztes csapat edzőjét. Ez ugyanis bevett Super Bowl-hagyomány, a tavalyi győztes Los Angeles Rams Sean McVayt például kék izotóniás itallal locsolták le a lefújást követően, ami egyébként megegyezik a csapat színével.

A mezszín többé-kevésbé most is irányadó lehet, a legkisebb oddsszokkal ugyanis a citromsárga-zöld-lime, illetve a narancssárga szín szerepel. A vízszínű vagy lila Gatorade-zuhany ugyanakkor ezúttal kisebb csodaszámba menne a bukiknál megtehető tippek alapján.

Egy biztos, a fogadási lehetőségek sokszínűsége miatt még azok is jól szórakozhatnak az amerikaifutball-döntőn, akik nem tartoznak a sportág – Magyarországon is egyre növekvő számú –  követői közé.