Több tonna robbanóanyagot és amerikai rakétákat szállító kamionok karamboloztak csütörtök délután Németországban – derül ki a hírportálok pénteki jelentéseiből. A baleset az A6-os autópályán történt, egy Baden-Württemberg tartományi kisvárosnál, Kirchberg an der Jagstnál ütköztek össze a Nürnberg felé tartó katonai konvoj járművei. A mentés még pénteken is tartott.

Military trucks loaded with explosives crash into each other
09 February 2023, Baden-Württemberg, Kirchberg an der Jagst: Trucks stand on the highway after an accident. U.S. military trucks loaded with tons of explosives and missiles crashed into each other on the Autobahn 6 between Heilbronn and Nuremberg on Thursday. Two military personnel were seriously injured, according to police. Although one of the transporters caught fire, the dangerous cargo remained undamaged, according to an initial assessment. Photo: Marius Bulling/onw-images/Ostalb Network /dpa (Photo by Marius Bulling / onw-images/Ostalb Network / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marius Bulling / AFP

Az öt teherautóból álló amerikai konvoj harmadik kamionjának a vezetője mérte fel rosszul a távolságot egy sávváltásnál, így nekiütközött az előtte haladónak, és a vezetőfülkéje kigyulladt. 

Az őket követő két jármű ki tudott térni az akadály elől, és sikeresen meg tudott állni, a tüzet is gyorsan eloltották. 

A balesetet okozó teherautó vezetője és utasa súlyosan megsérült, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba. A konvoj második kamionjának utasai könnyebben sérültek.

A járművek rakterében található robbanóanyagokhoz és rakétákhoz nem volt gyújtószerkezet csatlakoztatva. A rendőrség elővigyázatosságból mindkét irányban lezárta az autópályát. A baleset után amerikai katonai szakértők is a helyszínre érkeztek, és megállapították, hogy 

a szállítmány nem sérült meg, így egy mobildaruval át lehetett rakodni az amerikai hadsereg cserejárműveire.

Ezt, valamint a sérült kamionok mentését péntek hajnalban kezdték meg, és reggel már ismét megnyitották az autópályát is.

Kirchberg an der Jagst önkormányzata a szerencsétlenség hírére megkezdte előkészíteni a baleset helyszínéhez legközelebb fekvő városrész kiürítését. A rendőrség ugyan hamar közölte, hogy nem fenyeget veszély, de elővigyázatosságból késő estig még készenlétben álltak – mondta Stefan Ohr polgármester a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.