András yorki herceg 2019-es, óriási hazai és nemzetközi botrány kavaró BBC-interjújáról készít filmet a Netflix – írja a The Hollywood Reporter. A beszélgetésben III. Károly brit uralkodó öccse igyekezett magyarázni kapcsolatát az amerikai Jeffrey Epsteinnel, akit fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt ítéltek el.

Melania Trump, Prince Andrew, Gwendolyn Beck and Jeffrey Epstein at a party at the Mar-a-Lago club, Palm Beach, Florida, February 12, 2000.
Fotó: Davidoff Studios / Getty Images

A brit uralkodóház tagja a BBC Newsnight című oknyomozó magazinműsorában igyekezett meggyőzni a közönséget arról, hogy sosem volt szexuális kapcsolata Virginia Roberts-Giuffréval, vagy hogy egyáltalán találkozott volna vele.

Roberts-Giuffre állítása szerint a királyi sarj szexuális kapcsolatot folytatott vele 2001-ben, amikor ő még fiatalkorú lány volt.

A Netflix alkotása – amely a Scoop címet kapta – a nevezetes interjú történetét mutatja be, onnan, hogy a BBC hogyan egyezkedett a yorki herceggel és munkatársaival a televíziós megjelenésről, hogyan zajlottak az interjú próbái, aztán maga a beszélgetés hogyan folyt, egészen addig, hogy milyen következményekkel járt a megalázó beszélgetés.

A yorki herceget Rufus Sewell, a Newsnight műsorvezetőjét, Emily Maitlist pedig Gillian Anderson játssza a filmben. Keeley Hawes látható majd a yorki herceg egykori titkára, Billie Piper pedig Sam McAlister televíziós producer szerepében.

Az interjút szervező McAlister könyvet is kiadott pályafutásáról Scoops: Behind The Scenes of the BBC’s Most Shocking Interviews (A BBC legmeghökkentőbb interjúinak kulisszái mögött) címmel, és a yorki herceg esetét feldolgozó filmnek is ez a kötet adja az alapját.

A kérdéses interjú 2019 novemberében került adásba, ám 

ekkor már évek óta ismert volt András herceg és Jeffrey Epstein közeli üzleti és baráti kapcsolata. 

Epsteint nem sokkal az interjú előtt holtan találták börtöncellájában. A halottkémi vizsgálat megállapítása szerint öngyilkosságot követett el.

Az üzletember ellen egyik volt áldozata polgári peres keresetet nyújtott be egy floridai bíróságon. A feljelentő, Virginia Roberts-Giuffre szerint Epstein New Yorkban, Londonban és az Amerikai Virgin-szigeteken 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.

An undated handout photo taken at an undisclosed location and released on August 9, 2021 by the United States District Couty for the Southern District of New York shows (L-R) Prince Andrew, Virginia Giuffre, and Ghislaine Maxwell posing for a photo. - A US judge on January 12, 2022 denied Prince Andrew's plea to dismiss a sexual assault lawsuit brought against the British royal, paving the way for the case to proceed, a court filing showed.
András herceg nem emlékszik a kép születésére.
Fotó: AFP

András az interjúban azt állította, hogy 

arra sem emlékszik, hogy egyáltalán bármikor is találkozott volna a nővel. 

Arról a fotóról, amelyen Virginia Roberts-Giuffrét átkarolja, azt mondta: nemrégiben megpróbálta kivizsgáltatni, hogy nem hamisítványról van-e szó, mivel a képen ábrázolt jelenetre sem emlékszik. Védekezésképpen arról is beszélt, hogy nem felelhet meg a valóságnak Roberts-Giuffre állítása arról, hogy 2001. március 10-én is szexuális kapcsolatot folytattak Londonban, mert a herceg szavai szerint aznap egyik leányát, Beatrix hercegnőt vitte egy Pizza Express étteremben tartott születésnapi partira, márpedig ő erre pontosan emlékszik, hiszen igencsak ritka és szokatlan eseménynek számít, hogy ő egy Pizza Express étteremben megforduljon.

Udvari forrásokból származó, nem hivatalos sajtóértesülések szerint a herceg  azért egyezett bele a BBC-interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben. Széles körben cinikusnak ítélt kijelentései azonban pontosan az ellenkező hatást érték el: az interjú egyre nagyobbra dagadó botrányt kavart, és 

András közéleti szereplőként betöltött státusa tarthatatlanná vált.

Végül 2022 elején András herceg peren kívül megegyezett Virginia Roberts-Giuffréval, akinek a híresztelések szerint 12 millió font (5,2 milliárd forint) kártérítést fizetett.