Az több mint 193 millió eurót (mintegy 77,2 milliárd forint) különített el az évek óta tartó erőszak, a gazdasági és politikai válság miatt lakóhelyük elhagyására kényszerült jemeni lakosság támogatására – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

SANAA, YEMEN - JUNE 03: Food aid sent by World Food Program (WFP) is being distributed to needy people in Yemeni capital city Sanaa on June 03, 2020. United Nations World Food Program (WFP) sent food aid to the country to support the struggle against the novel coronavirus (Covid-19) pandemic.
A Világélelmezési Program (WFP) által küldött élelmiszersegélyt osztják szét a rászorulóknak a jemeni fővárosban, Sanaa-ban 2020. június 03-án. 
Fotó: Mohammed Hamoud / Getty Images

Az összegből 136 millió eurót az EU humanitárius partnerei, például az ENSZ és különböző civil szervezetek kapnak, hogy segítsenek kielégíteni a nem szűnő erőszak és a váratlan katasztrófák következtében keletkező szükségleteket.

Az EU által finanszírozott tevékenységek közé tartozik az egészségügyi és élelmezési ellátás, a víz és a megfelelő higiénés körülmények megteremtése, valamint az alultápláltság és a járványok terjedésének megelőzése.

Emellett 55 millió eurót fejlesztési segélyként különítettek el az élelmezésbiztonság és a megélhetés támogatására.

A finanszírozás célja, hogy segítse a jemenieket abban, hogy megélhetéshez jussanak az által, hogy helyben tudnak élelmiszert termelni – írták.

A bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki emlékeztetett: a jemeni humanitárius válság miatt legkevesebb 17 millió ember élelmiszer-ellátása bizonytalan. Az Európai Unió minden felet arra ösztönöz, hogy szavatolják a humanitárius támogatás korlátlan célba juttatását, és könnyítsék meg a humanitárius segítségnyújtást – tette hozzá az uniós biztos.

Jemenbe tartó iráni fegyvereket foglalt le a francia haditengerészet

Teherán tagadja, hogy támogatná a húszi lázadókat a 2014 óta zajló polgárháborúban.

Forrás: Mohammed Hamoud/Getty Images