Francia haditengerészek csíptek el egy jemeni lázadóknak szánt iráni fegyverszállítmányt az Ománi-öbölben. A szállítmány gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit tartalmazta – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

fegyvercsempészet
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Noha Irán tagadja, hogy köze volna a fegyverszállítmányhoz, a CENTCOM felvételein látható eszközök más, a térségben lefoglalt és a perzsa országhoz köthető fegyverekre hasonlítanak. A küldemény több mint háromezer gépkarabélyt, 578 ezer lőszert, valamint 23 – indítócsőből kilőhető – páncéltörő rakétát tartalmazott.

Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő tagadta, hogy Teherán állna a jemeni húszi felkelőknek szánt fegyverszállítmányok mögött, politikai indíttatásúnak nevezve ezeket a vádakat. Irán ENSZ-képviselete az AP amerikai hírügynökségnek eljuttatott állásfoglalásában 

hangsúlyozta, hogy Teherán betartja a világszervezet Biztonsági Tanácsának Jemen ügyében hozott határozataihoz, amelyekkel egyebek között fegyverembargót vetettek ki a síita húszi lázadókkal szemben.

Az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között 2014 augusztusa óta dúl a polgárháború. A kormányerők mellett 2015 márciusában lépett hadba arab koalíció. Az ENSZ humanitárius katasztrófaként értékeli a konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta az ország lakosságát.