Közélet

Az orosz védelmi miniszter szerint az ukránok barbárok

Sojgu azt ígérte, hogy az orosz fegyveres erők meg fogják védeni Ukrajna népét a kijevi rezsim népirtásától.

Sikeresnek nevezte a harci műveletek előrehaladását Artemivszk (Bahmut) és Vuhledar térségében kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Sojgu a védelmi tárca keddi videókonferenciáján elmondta, hogy a Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában indított orosz offenzíva hét település, köztük Szoledar átvételét eredményezte. Beszámolója szerint a harcok Artemivszk és Vuhledar térségében sikeresen haladnak. A miniszter azt mondta, hogy 

az ukrán fegyveres erők csak januárban több mint 6500 embert, 26 repülőgépet és hét helikoptert, 341 páncélozott járművet és 40 sorozatvetőt, valamint 208 drónt veszítettek. 

 

Russian President Putin visits the joint staff of troops involved in Russian-Ukrainian war
Fotó: Anadolu Agency

A tárcavezető azzal vádolta Kijevet, hogy miután tudatosította, hogy képtelen Oroszországot katonailag legyőzni, az új orosz régiók – az Ukrajnától elcsatolt területek – lakóinak megfélemlítéséhez folyamodik, lakónegyedekre és polgári intézményekre mér csapásokat. A miniszter szerint, 

Oroszország karácsonyi tűzszüneti ajánlatának elutasítása sokat elmond az ukrán vezetés barbár természetéről: a kérdéses időszakban az ukrán hadsereg több mint 550 tüzérségi és aknavető-támadást hajtott végre.

Sojgu azt ígérte, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is biztosítani fogják az orosz állampolgárok biztonságát az új régiókban, és meg fogják védeni Ukrajna népét a kijevi rezsim népirtásától. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján kedden vágyálomnak minősítette, ugyanakkor a területi realitások felé tett első lépésnek nevezte azokat a kijevi kijelentéseket, amelyek szerint a Nyugat állítólag kész lenne a koreai forgatókönyv szerint felosztani Ukrajnát. Az elképzelést a volt elnök belső használatra szánt narratívának nevezte. Érvelése szerint, amíg a Koreai-félszigetnek a 38. szélességi kör mentén történt felosztása két független országot hozott létre, addig a Donyec-medence és más területek már Oroszország részeivé váltak, amely a világ legnagyobb állama, és amely teljes szuverenitással és a legfélelmetesebb fegyverekkel rendelkezik. 

 

orosz-ukrán háború Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek