Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy mintegy 10 milliárd dollár értékben ad el Lengyelországnak HIMARS-rakétavetőket, beleértve a nagy pontosságú mobil platformhoz szükséges lőszert és más fegyvereket is – írta a Bloomberg.

Patriot systems of the Bundeswehr FILED - 17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: A combat-ready Patriot anti-aircraft missile system of the Bundeswehr's anti-aircraft missile squadron 1 stands on the airfield of Schwesing military airport. In the view of NATO Secretary General Stoltenberg, a delivery of German Patriot air defense systems to Ukraine would not be taboo in principle. "NATO allies could already deliver different types of modern air defense systems and also other modern systems like the Himars to Ukraine," the Norwegian said at a press conference on Friday. (to dpa "Nato secretary general does not see Patriot delivery to Ukraine as a no-go") Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok komoly erőfeszítéseket tesz arra, hogy megerősítse a NATO-tagországok, köztük Lengyelország védelmi képességeit is az esetleges orosz agresszióval szemben. Decemberben Amerika jóváhagyott egy 3,75 milliárd dolláros harckocsi-szállítmányt a kelet-európai ország számára, most pedig 

10 milliárd dollár értékben ad el HIMARS-rakétavetőket és hozzá tartozó lőszert. Bár szívesen támogatják a lengyelek felfegyverkezését, az amerikaiak ezt nem ingyen fogják megtenni.

Az eladás emellett egy közvetett támogatást jelenthet Ukrajna számára is, ahol a légvédelmi eszközökre hatalmas szükség van. Lengyelország a háború kezdete óta támogatja az ukránokat, többek között a németeknél is kampányolt, hogy engedélyezzék a Leopard 2 harckocsik szállítását a frontvonalra.

Bár az üzlet még hivatalosan nem lett bejelentve, a tervezet már a Kongresszus elé került és a külföldi hadiipari eladások programján keresztül lenne megszervezve.