Közélet

Spanyolország és Kanada is küld Leopard tankokat Ukrajnának

Kanada négy darab Leopard 2 harckocsit ad Ukrajnának, a spanyol kormány még nem határozott az átadni kívánt tankok számáról.

Miután Németország szerdán beleegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának a saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Hollandia is csatlakozott. Spanyolország és Kanada is ad Ukrajnának Leopard 2 típusú páncélosokat, a spanyol harckocsikat azonban először üzemképessé kell tenni – jelentették be csütörtökön Madridban és Ottawában.

Armed Forces, BRIMZ: LEOPARD tank
Leopard tankok. Fotó: Carlos de Andres / Getty Images

Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök még nem említett pontos számot, hogy a fegyveres erők állományából hány darab páncélost engedne át katonai segély gyanánt. Margarita Robles, Spanyolország védelmi minisztere ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kérdést még meg kell vitatni a szövetségesekkel.

Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. 

A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Robles tavaly nyáron beszélt arról, hogy a zaragozai állomány teljesen lepusztult, bevethetetlen állapotban van.

 

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek