Kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszerekkel – jelentette be kedden Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, aki szerint a művelet célja az elrettentés. Korábban az Amerikai Egyesült Államokban is zajlott kiképzés a rakétarendszerrel.

A PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) surface-to-air missile system is pictured during a military exercise at Warsaw Babice Airport, Poland on February 7, 2023. - Patriot missile systems purchased by Poland last year have been redeployed to the Polish captital for military exercises.
Varsóban zajlik a kiképzés a csúcsfegyver Patriotokkal.
Fotó: AFP

Blaszczak a varsói Bemovo negyedben működő katonai repülőtéren megszemlélte a gyakorlatot. Emlékeztetett: a lengyel hadsereg számára 2018-ban rendeltek meg 16 indítóállásból álló, két korszerű amerikai Patriot-üteget, amelyek közül az első tavaly ősszel érkezett meg Lengyelországba.

A Patriotokat kezelő katonák kiképzése keretében a rakétarendszerek áthelyezését is gyakorolják

– mondta el Blaszczak. A miniszter korábban a Twitteren már jelezte: a kiképzés fontos elemeként a rendszereket a közép-lengyelországi Sochaczew városából Varsóba viszik át.

Blaszczak elmondta, hogy tervezett gyakorlatról van szó, amelynek része a rendszerek áthelyezése és egyes elemeinek összehangolása. Hozzátette: az ilyen műveletekről a hadsereg elvből nem szokott tájékoztatni, most azonban tudatosan adtak hírt róla. Célja ugyanis egy esetleges támadó elrettentése, a lengyel hadsereg felkészültségének demonstrálása.

A soldier walks in front of a PATRIOT (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) surface-to-air missile system during a military exercise at Warsaw Babice Airport, Poland on February 7, 2023. - Patriot missile systems purchased by Poland last year have been redeployed to the Polish captital for military exercises
Fotó: AFP

Az ukrajnai háború tapasztalata mutatja, mennyire fontos a légvédelem biztosítása

– nyomatékosította a tárcavezető.

Csak majdnem csodafegyver – hozhat-e fordulatot az ukrajnai háborúba a Patriot-rendszer?

Újabb szupererős fegyvert kap az Oroszország elleni harchoz Ukrajna. A Patriot az egyik leghatékonyabb rakétavédelmi rendszernek számít.

A második Patriot-üteget várhatóan március végéig telepítik Lengyelországba. A lengyel védelmi tárca tavaly májusban további hat üteg beszerzését célzó ajánlatkéréssel fordult az amerikai partnerekhez.

Emellett az ukrajnai háború kitörése miatt megerősített amerikai katonai jelenlét keretében – átmeneti jelleggel – két másik Patriot-üteget telepítettek Délkelet-Lengyelországba. Szintén átmenetileg januárban nyolc régebbi típusú, a német hadsereg készleteiből felajánlott Patriot-rakétaindítót telepítettek a kelet-lengyelországi Lublini vajdaságba is.