Nemzetközi gazdaság

Újabb ország vásárol be a HIMARS rakétakilövőből

A 200 millió dolláros megállapodás Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása, lőszerek, rakéták és kiképzés is jár mellé.

Észtország nagy hatótávolságú rakétasorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi egységét, a 70–300 kilométeres hatótávolságú amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium.

HIMARS
Fotó: AFP

A 200 millió dolláros (78 milliárd forint) megállapodás – amely Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása – az olyan szükséges felszereléseket is tartalmazza, mint a lőszerek és rakéták, de beletartozik a rendszer használatához szükséges kiképzés is.

Kaarel Maesalu alezredes, az észt védelmi erők képességfejlesztési osztályának vezetője szerint a HIMARS sorozatvetőknek azért van különleges jelentőségük az ország védelmében, mert „lehetővé teszik, hogy elrettentsük az ellenséget még azelőtt, hogy (konfliktus esetén) megütköznének a gyalogos egységek”.

Az Egyesült Államok a többi között HIMARS rakétavetőkkel is támogatta Ukrajnát az Oroszország ellen tizedik hónapja tartó háborúban. Az észt védelmi minisztérium értékelése szerint a rakétavetők segítségével sikeres csapásokat mértek orosz lőszerraktárakra, közlekedési csomópontokra, irányítási központokra. Az ilyen ellentámadások a minisztérium szerint hajszálpontosan célba értek, s az ukrán erők jóval nagyobb hatótávolságon belül tudtak velük harcolni, mint az addig használt tarackokkal.

Lettország és Litvánia, a másik két balti ország már előrébb jár a rakétasorozatvetők beszerzése terén: vagy már rendelkeznek is ilyen védelmi rendszerrel, vagy már folyamatban van a beszerzése.

 


 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek