Egy egészségügyi minisztériumi nyilvántartás szerint Jair Bolsonaro volt brazil elnök, akiről közismert, hogy szkeptikus a Covid–19 oltóanyagokkal szemben és aki megfogadta, hogy soha nem adatja be magának az oltást, 2021-ben mégiscsak kaphatott egy adag vakcinát – közölte pénteken az ország főszámvevőjének hivatala.

End of the vaccination campaign of the Hannover Region
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A közleményt a Reuters idézte, amely szerint a hivatal megvizsgálja az egészségügyi minisztérium által rendelkezésre bocsátott oltási kártyát, amelyen a volt elnök oltását rögzítették – bár figyelmeztettek rá, hogy a kártyán lévő adatokat megváltoztathatták.

Az új baloldali elnök, Luiz Inacio Lula da Silva múlt havi beiktatását követően kért információkat az egészségügyi minisztériumtól Bolsonaro oltási nyilvántartásáról.

„A nyilvántartás létezik, ennyit tudunk” – mondta Vinicius Carvalho, a főszámvevői hivatal vezetője a CNN Brazilnak adott interjúban.

A világjárvány 2020-as kitörése óta Bolsonaro többször tett olyan nyilvános nyilatkozatot, amelyekben bagatellizálta a védőoltások fontosságát, és azt mondta, hogy ő maga nem oltatta be magát, és nem is fogja beoltatni. 2020-ban betegedett meg koronavírus-fertőzésben. 

Bolsonaro két nappal Lula január 1-jei eskütétele előtt repült Floridába, később hat hónapos turistavízumot kért, hogy az Egyesült Államokban tartózkodhasson.