Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.
 

TAKÁCS Péter; CSATÓ Gábor
Fotó: Lakatos Péter

Takács Péter az orvoskamara szombati országos küldöttgyűlésére reagáló vasárnapi, fővárosi sajtótájékoztatóján kijelentette: ez felelőtlenség, ami nemcsak a háziorvosokkal szúr ki, hanem a betegbiztonságot is veszélyezteti.
Arra kérte a kamarát, hogy 

ettől a felelőtlenségtől és a tendenciózus csúsztatásoktól a későbbiekben tartózkodjon.


Az államtitkár rögzítette, hogy BM-nek és az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal és nem az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, kizárólag az orvosi kamarával.
 

Megjegyezte: az elmúlt időszakban a kormányzat minden törekvése ellenére nem jön létre partnerség a MOK-kal, és cáfolta, hogy az ágazatvezetés nem egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.


Több alkalommal is egyeztettek a MOK-kal, a szakszervezetekkel, tudományos társaságokkal és a Magyar Tudományos Akadémiával – sorolta, kiemelve: folyamatos és élő párbeszédre törekedtünk.

Takács Péter az eseményen bemutatta a MOK háziorvoscsoportja vezetőjének neki elküldött e-mailjét, amelyben a kamarai tisztségviselő a szerződést jelenleg megküldött formájában elfogadhatónak minősítette, megjegyezve, hogy annak aláírását a MOK ajánlani tudja a kollégáknak. „Majd három nappal később gyökeres fordulat állt be a MOK kommunikációjában” – mondta.
 

A MOK javaslataira reagálva az államtitkár arról beszélt, hogy az elvek szintjén nagy véleménykülönbség nincsen köztünk. Arra a felvetésükre, hogy az egészségügy összeomlott volna, úgy reagált: a magyar egészségügy továbbiakban is jól teljesít, a koronavírus-járvány hullámai alatt is jól teljesített, a járványkezelés példaértékűnek mondható, és erre a szervezettségre tovább kell erősítenünk.


    „Nem mondjuk, hogy minden tökéletes, pontosan tudjuk, hogy hol kell belenyúlni a rendszerbe ahhoz, hogy azt a betegeink érdekében jobbá tegyük” – hangoztatta, kiemelve, nem megalapozottság nélküli a mostani átalakítás, a legnagyobb betegbiztonsági kockázatokat az ügyeleti rendszerben tárták fel.
    Úgy fogalmazott: 

épeszű ember nem gondolhatja úgy, hogy egy ágazatot irányító minisztérium abban érdekelt, hogy a jogszabálymódosítási javaslataival ellehetetlenítse az ágazatban dolgozók munkáját.

 Az államtitkár mindenféle megalapozottságot nélkülöző mantrának nevezte a belügy szemére hányt büntető jellegű hozzáállást. Az orvosok bérének nagyon jelentős mértékben történt emelésére utalva megjegyezte: mutassanak még egy olyan kormányt, amely úgy bünteti a rendszer szereplőit, hogy rövid időn belül négyszeresére emeli a fizetésüket. Összesítése szerint 2022-ben 1470 milliárd forinttal költöttek többre egészégügyre, mint 2010-ben, amiből 350 milliárd csak az orvosi bérekre ment el.
 

Takács Péter a konkrét béreket is ismertetve kijelentette, hogy az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter, az államtitkárról ne is beszéljünk. Utalt arra, hogy hasonló béremelésre készülnek az egészségügyi szakdolgozóknál is: mostantól számított 14 hónapon belül két lépcsőben a legnagyobb mértékű béremelést fogják végrehajtani a rendszerváltás óta.
Szavai zárásaként arra hívta fel az orvosok figyelmét, hogy 

az alapot nélkülöző, érzelmekre ható szlogenszerű pontoknak ne üljenek fel, a tényeket vegyék alapul, azokból tájékozódjanak.


Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a sajtótájékoztatón a többi között a mentőszolgálat céljának nevezte, hogy homogén, egységes, magasszintű ellátást tudjunk nyújtani mindenki számára. „Nyugodtan és bizton állíthatom, hogy az OMSZ által működtetett ügyelet most is működőképes” – jelentette ki a főigazgató, aki szerint ha a háziorvosok nem írják alá a mentőszolgálattal a szerződést, akkor nem az OMSZ, hanem a betegek fognak rosszul járni.
 

 

Összehangolt, rendkívüli nyomásgyakorlásra készülnek az orvosok

Letétbe helyezi most a felmondását sok száz orvos. Nem bérharc jön.

Folytatódnak a béremelések az egészségügyben

Az orvosok és a háziorvosi szolgáltatók is örülhetnek a februárban érkező fizetésüknek.