Közélet

Fehéroroszország másfél millió katonával dicsekszik

Fehéroroszország szükség esetén a hadseregen kívül még másfél millió embert mozgósíthat – állította az ukrajnai háborúban nem hadviselő félként Moszkvát támogató ország egy magas rangú hivatalnoka.

Fehéroroszország felkészült rá, hogy megvédje magát, ha kell, és a hadseregen felül még másfél millió embert tud mozgósítani szükség esetén – mondta a fehérorosz Biztonsági Tanács titkára, Alekszandr Volfovics az állami hírügynökség, a BelTA jelentése szerint.

Putyin és Lukasenka
Fotó: Mikhail Metzel / AFP

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök többszörösen arra tett ígéretet, hogy országa – amelyet az orosz csapatok felvonulási területnek használtak az Ukrajna elleni támadásban – nem vesz részt a harcban hadviselő félként, de ha rákényszerítik, megvédi magát. A múlt hónapban elrendelte, hogy önkéntes alapon hozzanak létre egy legfeljebb 150 ezer fős területvédelmi erőt.

Volfovics közlése szerint a ténylegesen rendelkezésre álló erő ennél nagyságrenddel nagyobb.

A szervezetek struktúrái, nem beleértve a Fegyveres Erőket, valahol legfeljebb másfél millió emberre tehetők ha bevezetnék a hadiállapotot és az ország háborús üzemmódba kapcsolását

– mondta.

A fehérorosz hivatásos hadsereg mintegy 48 ezer katonából és 12 ezer fős határvédelmi erőből áll az International Institute for Strategic Studies 2022-es összesítése szerint – írta a Reuters. Fehéroroszország népessége mintegy 9,3 millió fő. 

Hszi meghívására Pekingbe utazik Putyin fő szövetségese

Fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, Vlagyimir Putyin orosz államfő fő szövetségesét Kína legfelső vezetője, sőt, ő maga hívta meg hivatalos látogatásra.

 

Fehéroroszország mozgósítás hadsereg tartalékosok
Kapcsolódó cikkek