Felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz–amerikai Új START megállapodásban Oroszország – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédében.

amerikai/orosz atomfegyver
Fotó: Shutterstock

Putyin szerint a tárgyalásokhoz való visszatérés előtt tisztázni kell, hogyan veszik figyelembe a felek Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris fegyvereit. Az orosz vezető azt is állította, információja van róla, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyver valós tesztelésére készül. Ezért szerinte 

az orosz hadügyminisztériumnak és a Roszatomnak is készen kell állnia egy hasonló tesztre, egy esetleges amerikai kísérletre válaszul.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Athénban újságíróknak "nagyon szerencsétlen és felelőtlen" döntésnek nevezte a felfüggesztést. Washington figyeli, az oroszok pontosan miképp cselekednek majd a döntés után, ugyanakkor tovbábbra is bármikor készek tárgyalni Moszkvával a stratégiai fegyverek korlátozásáról, "függetlenül attól, hogy mi egyéb zajlik a világban vagy a kétoldalú kapcsolatokban" - jelentette az MTI.