Átlépte a hétezret a hétfői, törökországi és szíriai földrengés áldozatainak száma, de még ezrek lehetnek a romok alatt, sokan közülük egyelőre életben, ám ahogy múlik az idő, egyre kisebb az esély, hogy időben elérjenek hozzájuk a mentőcsapatok. Az áldozatok száma rendkívül gyorsan emelkedik, a sérültekkel pedig közben tele lettek a környékbeli kórházak. 

GAZIANTEP, TURKIYE - FEBRUARY 07: Search and rescue efforts continue after 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes hit multiple provinces of Turkiye on February 07, 2023 in Islahiye district of Gaziantep. Early Monday morning, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region. Turkiye declared 7 days of national mourning after deadly earthquakes in southern provinces. Samet Uzdilli / Anadolu Agency
Fotó: AFP

A The Guardian című brit lap most arra is rámutatott, hogy miért lehetett ekkora a baj Törökországban, egy olyan országban, amely gazdaságának épp az építőipar az egyik zászlóshajója. Ankara még az 1999-es, pusztító izmiti földrengés után hozott szigorú törvényeket. Akkor 17 ezren haltak meg a földrengésben, főleg amiatt, hogy az összetákolt házak kártyavárként dőltek össze. Az utána született törvények már erősen szabályozzák az építőipart, ám sok esetben a hiányosságok felett ma is könnyen szemet hunynak a hatóságok. Törökországban az épületek csaknem felét illegálisan húzzák fel, a papírozás pedig nem okoz nehézséget. 

Az elsődleges probléma a szakértők szerint egyértelműen az épületek minősége. 

Sok ház, amelyik még a 20. században épült, úgy omlott össze, hogy a falak kidőltek, mert gyengén voltak megépítve. Az új, többemeletes épületek viszont szinte magukba roskadtak, ami arra utal, hogy már az alapozás sem volt megfelelő. Sietve húzhatták fel őket, és a tervezésnél nem is gondoltak egy esetleges földrengésre. 

Sok épület palancsintaszerűen omlott össze, azaz az emeletek egymásra „halmozódtak”, ami szintén a silány munkára utal. Az ilyen romoknál szinte kizárt, hogy bárki túléljen. A leginkább az árulkodik a kivitelezési különbségekről, hogy vannak olyan utcák, ahol szinte csak egy-egy épület maradt állva, ezek viszont szinte sérülés nélkül megúszták a rengést.