Megszünteti szombaton éjfélkor a szlovák határon bevezetett ellenőrzést a cseh kormány – jelentette be Vít Rakusan belügyminiszter a cseh kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón.

Czech,Republic,Border,Sign,On,Czech-slovak,Border.
cseh határ
A hét végén megszűnik a határellenőrzés a cseh–szlovák határon.
Fotó: Shutterstock

A cseh kabinet szeptember végén vezette be az ellenőrzéseket a szlovák határon, hogy megfékezze az illegális migrációt. Rakusan szerint azóta a helyzet lényegesen javult, ezért a továbbiakban már el lehet tekinteni ettől a rendkívüli intézkedéstől. Rendőrök azonban továbbra is nagyobb számban figyelik majd a határátkelőket és a zöldhatárt is.

Szükség esetén a kormány kész változtatni döntésén

– tette hozzá a miniszter. Másfelől – emlékeztetett Vít Rakusan – az szabályzata csak négy hónapig teszi lehetővé a tagországoknak, hogy ideiglenesen ellenőrzésük alá vonják a belső schengeni határokat.

A miniszter elmondta, hogy a vonatokat a szlovák oldalon továbbra is közös cseh–szlovák rendőri őrsök fogják ellenőrizni, hogy kiszűrjék az esetleges migránsokat.

Czech,Republic,Border,Sign,On,Czech-slovak,Border.
Fotó: Shutterstock

A cseh kormány már egy hete kivonta a katonákat és a vámosokat a határőrizetből. Petr Fiala miniszterelnök szerint ez újabb lépés volt ahhoz, hogy a cseh–szlovák határon megszüntethessék a rendkívüli helyzetet.

A szlovák kormány többször is élesen bírálta Prága lépését, de a csehek kitartottak döntésük mellett. A két kormányfő találkozóján novemberben Prágában azonban abban egyetértésre jutottak, hogy a problémát elsősorban a külső schengeni határok őrizetének megerősítésével kellene megoldani.

Technikai recesszióba került a cseh gazdaság, de az elemzők szerint a helyzet jobb, mint várták

Technikai recesszióba süllyedt a cseh gazdaság, miután a tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal csökkent az ország GDP-je. Elemzők szerint a helyzet nem annyira súlyos, mint látszik, mivel a visszaesés mértéke alacsonyabb volt a vártál . A tavalyi egész évben a cseh 2,5 százalékot növekedett.