Átmenetileg leállt csütörtökön több németországi repülőtér honlapja, az üzemeltetők szerint valószínűleg hekkertámadás miatt, az eset nem befolyásolta a közlekedést.

15 February 2023, Hesse, Frankfurt/Main: A passenger stands in front of the display board showing departures at Frankfurt Airport in Terminal 1. Due to an IT glitch at the Lufthansa Group, thousands of passengers were affected by delays and flight cancellations on Wednesday (15.02.2023 ).
Fotó: DPA / AFP

A feltételezett támadás célpontjai kisebb repülőterek honlapjai volt. A düsseldorfi, a hannoveri, a nürnbergi és az erfurti reptér honlapja vált elérhetetlenné több órára.

Az első vizsgálati adatok szerint túlterheléses támadás (DDoS) történhetett. 

Az elkövetők célja nem ismert. A támadás csak a honlapokat bénította meg, más informatikai rendszert nem érintett, a repülőterek menetrendjét nem zavarta meg. Hasonló eset január végén is történt.

Németországban legutóbb szerdán volt nagyobb informatikai természetű fennakadás a légi közlekedésben. Egy frankfurti vasútépítésen megsérült négy üvegszálas kábel, aminek következtében leállt az ágazat legnagyobb német szereplője, a frankfurti központú Lufthansa csoport utasfelvételi rendszere. A meghibásodás miatt több száz járatot kellett törölni.

Borítókép forrása: AFP