A viharos szél és a zuhogó hó több mint ezer repülőjárat törlését hozta magával az Egyesült Államok középső és nyugati részén, miközben több tízezer háztartás áram nélkül maradt.

Midwest Winter Weather
Fotó: Getty Images

A FlightAware adatai szerint az ország keleti partján helyi idő szerint délután 1-ig több mint 1300 járatot töröltek a légitársaságok, legrosszabbul a 313 indulást lemondó regionális társaság, a SkyWest járt, míg a Southwest 249, a Delta pedig 246 gépet tartott a földön. A légikikötők közül a Minneapolis-Saint Paul nemzetközi repülőtér, a Detroit Metro és a denveri nemzetközi repülőtér volt leginkább érintett. 

A Southwest légitársaság figyelmeztetett, hogy további járattörlések és késések is várhatók.

Észak-Kaliforniában több mint 100 kilométer per órás szelek fújtak, míg az ország középnyugati részén rekordmennyiségű hó hullott az égből. Minnesota két egymással összenőtt ikervárosában, Minneapolisban és St. Paulban kiemelkedően sok további hóra számítanak. 

Szerda reggelre 8-13 centiméter hó esett ezen városokra, amit az előrejelzések szerint akár több mint 30 centiméter további csapadék követhet.

Major Winter Storm Brings Snow, Freezing Temperatures To Big Swath Of U.S.
Fotó: Getty Images

Kedden Minnesota állam kormányzója, Tim Walz rendeletben helyezte készenlétbe a Nemzeti Gárdát, hogy haladéktalanul segíthesse a mentést, miközben legalább 20 tagállamban adtak ki riasztást a cudar időjárás miatt. A PG&E kaliforniai közműszolgáltató széles körű áramszünetekről számolt be a San Franciscó-i öböl környékén, amit az ilyen eseteket jelző PowerOutage adatai is megerősítenek. Az államban közel 90 ezer háztartás maradt áram nélkül magyar idő szerint este fél 10-kor, ám a The Wall Street Journal korábbi beszámolója szerint több mint 100 ezernél is járt a számláló korábban, és Arizonában is 28 ezer otthon borult sötétségbe.

Los Angelesben hóviharriasztást adtak ki péntekre és szombatra, a szél akár 120 kilométeresre is felerősödhet a figyelmeztetés szerint.

A légi közlekedést maga alá gyűrő időjárás alig két hónappal azután következett be, hogy egy hasonló eset után a Southwest több ezer gépe maradt a kifutópályán, a társaság idejétmúlt személyzeti szoftverének hibája miatt. A légitársaság közlése szerint dolgoznak a tavalyi év végén tapasztalt problémák orvoslásán.