Joe Biden amerikai elnök „üzenetet fog küldeni” orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak, amikor kedden Varsóban beszédet mond. Biden ugyanazon a napon mond beszédet Lengyelországban – amely az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese –, amikor Putyin is beszédet mond Moszkvában, három nappal Oroszország 24-es inváziójának egyéves évfordulója előtt.

Fotó: Jacquelyn Martin / AFP

Az amerikai elnök gépe kedden száll le Varsóban, és találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel. Szerdán pedig a Bukaresti Kilencek, a kelet-európai NATO-tagok csoportjának vezetőivel találkozik.

Emellett – közölte a Fehér Ház – a jövő héten telefonon beszélni fog Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország vezetőivel. Olaf Scholz német kancellár pedig március 3-án érkezik Washingtonba.

Joe Biden programjának legfontosabb része azonban a kedden a varsói királyi várból elmondott beszéde lesz arról, hogy 

az Egyesült Államok hogyan gyűjtötte össze a világot, hogy támogassa Ukrajna népét, amint az megvédi szabadságát és demokráciáját 

– közölte pénteken John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Kirby elmondta, hogy Biden nem tervez találkozni az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel az út során, és nem is tervez Ukrajnába utazni.