Nagy tételben e-cigarettát kínáló internetes hirdető nyomára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai, az árussal szemben eljárás indult – közölte a csütörtökön. 

vape pen, mod, e cigarette, e-cig, on a wooden background.
Fotó: Hazemmakamal

A közlemény szerint 

a budapesti árus egy közösségi oldalon, nagy tételben kínálta eladásra az Elf Bart. 

A NAV munkatársai rendeltek tőle tíz darabot, az árut Budapesten vették át, ahol az árus kocsijából újabb 220 illegális termék került elő. Az ügyben adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység és jövedéki jogsértés miatt indítottak eljárást. Az árut lefoglalták. 

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a NAV továbbra is kiemelten ellenőrzi az Elf Bart és a hasonló ízesített elektronikus dohánytermékeket árusítókat, mivel a többféle ízben elérhető nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal feltöltött, akkumulátoros, dohányzást imitáló eszköz árusítása Magyarországon illegális. Aki Magyarországon engedély nélkül ilyen termékeket értékesít, az 5 millió forinttól akár 500 millió forintig terjedő pénzbírságot kockáztat – tájékoztatott a hatóság. 

A közösségi médiában árulják a legtöbb Elf Bart, de a NAV azt is figyeli

A tapasztalatok a nyáron arról árulkodtak, hogy mintha visszaszorult volna az ízesített elektronikus cigaretták illegális hazai forgalma, ám a tanévkezdés óta újabb eseteket jegyeztek fel. Az adóhivatal komoly erőket állított a főként iskolásoknál kopogtató árusok lefülelésére, s mivel az Elf Bar leginkább az interneten talál gazdára, ezért a hatóság ott is kutakodik.