Közösségi oldalán tette közzé idei céljait a kormány. Ebből kiderül, hogy amíg az nem áll csökkenő pályára, addig nem várható az árstop kivezetése, továbbá fennmarad a 350 ezer családot védő kamatstop is.

20220201 Budapest ÁrstopA kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej.
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A tavaly január 12-i bejelentést követően február 1-jétől lépett életbe Magyarországon az élelmiszerárstop, amelyet akkor az energiaárak növekedése miatti drágulással indokolt a kormány, az intézkedés pedig a kristálycukorra, a finomlisztre, a csirkemellfilére, a csirke far-hátra, a napraforgó-étolajra, a 2,8 százalékos tartós tejre vonatkozott. A szabályozás szerint ezeknek a termékeknek az árát vissza kellett vinni arra a szintre, ahol 2021. október 15-én állt. Novemberben tovább bővült az árstopos termékek köre a burgonyával és a tojással.

A kamatstopot pedig 2021 végén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, amely 2022. január 1-jétől rögzítette a 2021. októberi szinten a lakossági jelzáloghitelek kamatait. Később a kormány a jelzálog alapú hitelek mellett a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjesztette a kamatstopot. 

Nem lesz változás a megfogalmazott célok szerint a családpolitikában sem, miközben vidéken sosem látott fejlesztések indulnak, amihez kapcsolódóan nem változik a keleti országrész felzárkóztatásának terve sem.

A kormányfő múlt heti évértékelőjében megfogalmazottak szerint magyar kézben maradnak a stratégiai ágazatok, sőt a távközlési és infokommunikációs terület is hazai kézbe kerül.

Végezetül nincs változás a nyugdíjasokkal kötött megállapodásban sem, azaz marad a tizenharmadik havi és a rezsivédelmet is fenntartja a kormány.