Magyar gazdaság

Orbán Viktor: 2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

Marad a családpolitika, a munkaalapú gazdaság, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és marad a rezsivédelem is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban tartott 24. évértékelőjén. A kormányfő szerint ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta, egyszerre ugyanis két veszély leselkedik ránk, az egyik a háború, a másik az infláció. A miniszterelnök bejelentette, bevezetik a kedvezményes vármegyebérletet. Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet ajánl a kormány.

Ma tartja 24. évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, aki bő egy év után ismét felvázolhatja a hazánk előtt álló legfőbb kihívásokat. A magyar kormányfő tavaly hosszan beszélt a háború kitörésének lehetőségéről, sőt, már akkor hangsúlyozta, hogy Magyarország legfőbb érdeke a béke.

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. február 18.Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án.MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kihívások ellenére továbbra is érvényben maradnak a legfontosabb családpolitikai támogatások – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki ígéretet tette arra is, hogy háború ide vagy oda, minden évben újabb és újabb elemekkel bővül a hazai családtámogatási rendszer. Sokaknak jelent segítséget a kormányfő azon bejelentése is, hogy május elsejétől kedvezményes vármegyebérletet vezet be a kormány, amelyet a buszos és a vasúti közösségi közlekedésben lehet igénybe venni. Az országbérlet ára havonta 18 900, a vármegyebérleté 9450 forint lesz. 

A miniszterelnök kitért az árstopok kérdésére is, jelezte, addig maradnak, amíg az inflációt csökkenő pályára nem lehet állítani. A lakossági kamatstop kivezetéséről azt mondta, ez az intézkedés 350 ezer családot véd a bakugrásokat bemutató kamatváltozásoktól, ameddig ezek nem zsugorodnak, addig maradniuk kell. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte a magyar kézbe vett stratégiai ágazatokat, mint a bankszektort, az energiaszektort és a médiaipart, magyar kézben tudjuk tartani, sőt a távközlési és infokommunikációs területet is „visszamagyarosítjuk”. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a vidéknek tett ígéret is betartja a kormány, ezért soha nem látott fejlesztéseket indítanak.

15:56

Véget ért az évértékelő

Véget ért a 24. évértékelő, köszönjük a figyelmüket!

15:55

A pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen.

A pedofíliára nincs bocsánat. A gyerek szent és sérthetetlen. A felnőtteknek meg az a dolga, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék - jelentette ki Orbán Viktor, majd úgy folytatta "nem érdekel bennünket, hogy megbolondult a világ. Nem érdekel bennünket, hogy miféle visszataszító hóbortoknak hódolnak egyesek. Nem érdekel bennünket, hogy Brüsszel mivel mentegeti, magyarázza a megmagyarázhatatlant. 

Ez itt Magyarország. Itt kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének

- fogalmazott a kormányfő, "mert a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyermekeinkre leselkedő legnagyobb veszély Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyermekeinket!"
 

15:53

Az év végére egy számjegyűre "gyaluljuk" az inflációt

Soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, soha ennyi befektetés nem történt, és rekordot döntött a kivitel - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta, az év végére egy szám jegyűre "gyaluljuk" az inflációt.

A helyzet szerinte inkább reménykeltő, a magyarok jól látják a dolgokat.

 

 

15:50

Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek, jön a vármegye-bérlet

Ha már Brüsszel mindenképpen háborúzni akar, akkor az infláció ellen kellene háborút vívnia a miniszterelnök szerint, azonban nem teszi. Mi viszont folyamatosan vívjuk a magunkét. Jelezte, hogy már most vagy két tucat intézkedést hoztak, amelyekkel védik a vállalatokat és a családokat. 

Ezt tesszük, ezért egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol. Ez egész Európában egyedülálló.

- mondta, hozzátéve, hogy a baloldal az élelmiszer-árstop visszavonását követeli, de az marad, amíg az inflációt csökkenő pályára tudjuk állítani. A baloldal a lakossági kamatstop megszüntetését is követeli, nem meglepő módon a bankokkal együtt.

 De a kamatstop 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen, s amíg nem kezdenek zsugorodni, a stopnak is maradnia kell. Visszavonás helyett inkább kiterjesztettük a Diákhitelekre: így 200 ezer diákot védünk az inflációtól. A képzési hitel kamatmentes, a szabad felhasználású diákhitel kamata pedig fele a piaci kamatoknak.

És most bevezetjük a kedvezményes vármegye-bérletet is. Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegye-bérletet ajánlunk. A vármegye-bérlet 9.450 Ft-ba, a havi országbérlet 18.900 forintba kerül majd. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, komoly összeget spórolhatnak.

- jelentette be a kormányfő
 

15:46

A bajt Brüsszel szabadította ránk

A kormányfő szerint a az inflációt le akarjuk küzdeni, akkor a megértéssel kell kezdeni. Miért van egész Európában infláció? Erre a válasz, hogy a bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal. 

A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció.

A szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből 2022-ben. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon. Ezt az összeget azonban a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam adócsökkentésre vagy családtámogatásra, a családok pedig lakásvásárlásra vagy a gyermekeikre. 

 

 

15:43

Béke akkor lesz, ha az oroszok és az amerikaiak leülnek tárgyalni

Béke akkor lesz, ha az oroszok és az amerikaiak leülnek tárgyalni, mondta a kormányfő. Szerinte a további harc nem a békét hozza el, hanem további százezrek halálát, 

évekig tartó háborút, pusztítást és a világháború veszélyét

- mondta a kormányfő

15:41

A háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz, a magyarokkal szembeni hangnem is egyre kíméletlenebb lesz

A háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz, ezért jó, ha felkészülünk, hogy a velünk szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz. 

Provokációk, sértegetések, fenyegetések és zsarolások. Nem ígérhetem, hogy könnyű lesz, de állni fogjuk a sarat

- fogalmazott a kormányfő, aki szerint már régen túl vagyunk a szuverenitást tiszteletben tartó diplomáciai nyomásgyakorláson.

Biden elnök a jó barát helyett egy présembert, press mant küldött nagykövetnek, hogy bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborús táborba, préseljen ki belőlünk egy csatlakozó nyilatkozatot.

15:33

Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, de a magyarok már igen

Mi itt élünk, és a háború a szomszéd ország földjén zajlik, mondta a kormányfő, hozzátéve, Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, de a magyarok már igen. Miközben Munkácson levetetik a magyar jelképeket, leváltják a magyar vezetőket az iskoláink éléről, sokan haltak hősi halált a frontvonalban. A kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli. 

Több tiszteletet a magyaroknak Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban

- mondta a kormányfő.

15:30

Életeket csak tűzszünettel és azonnali béketárgyalásokkal lehet megmenteni

Azt akarjuk, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna.

 A különbség az eszközökben van, a háborúpártiak szerint ezt Oroszország legyőzésével lehet elérni, szerintünk pedig azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal.

-mondta, hozzátéve, hogy a maygar javaslat mellett van egy további súlyos érv. Életeket csak tűzszünettel lehet megmenteni, az emberveszteség mértéke már többszázezres nagyságrendű, 

a fájdalom, a megözvegyülés, az árvák számának növekedése, a tengernyi szenvedés hullámai csak tűzszünettel csendesíthetők le

- fogalmazott a kormányfő.
 

 

15:26

A baloldal Magyarországon háború pártján áll, fegyvert is szállítanának

A baloldal Magyarországon is a háború pártján áll, fegyvert szállítana, magára vállalná a háború pénzügyi terheit és megszakítaná a kapcsolatot Oroszországgal a kormányfő szeirnt, majd hangsúlyozta, a baloldallal szemben a kormány másként cselekszik.

Mi ezt nem tesszük. Mi nem szállítunk fegyvert. A pénzzel is csínján bánunk, mert a végén még azt a pénzt, ami bennünket illet, Brüsszel majd Ukrajnának adja oda

 – mondta.

15:25

Az orosz–ukrán háborúból ki kell maradni

Ha Magyarországot meg akarjuk óvni, ha békés életet akarunk magunknak, csak egyetlen választásunk marad: az orosz–ukrán háborúból ki kell maradni – mondta Orbán Viktor.

De helyes-e, erkölcsileg rendben lévő-e kimaradnunk a háborúból?

- tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki a kérdést meg is válaszolta: Meggyőződése szerint helyes, sőt egyedül ez a helyes. Szerinte két szláv ország csapatai vívnak háborút, "ez az ő háborújuk, nem a mienk",mondta. 
 


 

15:23

2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta - hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor.

Két ellenség, két veszély leselkedik ránk. Az egyik a háború, a másik az infláció 

– értékelte a jelenlegi helyzetet.

15:22

Marad a családpolitika, a munkaalapú gazdaság, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás, a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is

Marad a külpolitika, továbbra is barátokat akarunk szerezni, és nem ellenségeket. Azt akarjuk, hogy mindenki, Kelet és Nyugat, Észak és Dél érdekelt legyen a magyarok sikerében. Blokkosodás helyett összekapcsolódás, fogalmazott Orbán Viktor.

Marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is. Folytatjuk az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását

- tette hozzá. "A magyar kézbe vett stratégiai ágazatokat, a bankszektort, az energiaszektort, a médiaipart magyar kézben tudjuk tartani, sőt a távközlési és infokommunikációs területet is visszamagyarosítjuk. És itt nem állunk meg, már lobog a szélben a szélzsák."

Hangsúlyozta a kormányfő, marad a vidéknek tett ígéret is, soha nem látott fejlesztéseket indítanak be, annyi forrást biztosítanak, amennyit még nem látott a magyar vidék, még az Osztrák–Magyar Monarchia idején sem. A termelő mezőgazdaság mellé felépítik a feldolgozó mezőgazdaságot.  A privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztjuk, lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Mégsem járja, hogy külföldről ránk zúdított élelmiszert kelljen vásárolniuk a magyaroknak.

"És marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is. Ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát. Ezért hidakat építünk a Dunán, a paksit befejezzük, a mohácsit hamarosan megkezdjük. A Győr–Szombathely–Veszprém ipari övezet mellé beemeljük a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszöget."

Jelezte továbbá, hogy háború ide vagy oda, minden évben lesznek újabb és újabb családtámogatási lépések.

15:18

2022 volt a rendszerváltás óta eltelt 32 évből a legnehezebb év

2022 volt a rendszerváltás óta eltelt 32 évből a legnehezebb – hangsúlyozta a kormányfő. A miniszterelnök szerint a COVID-os évekből a világ nem a helyes útra tért vissza, hanem átlépett a háború éveibe.

Valójában 2020 márciusa óta, vagyis lassan három éve folyamatos nyomás alatt éljük az életünket. S ebből könnyen lehet négy, de akár öt év is.

– mondta a kormányfő.

Amikor a Nyugat a szankciókkal belépett a háborúba, mindent újra kellett gondolnunk. Ez vitte el az áprilisi választás utáni hónapokat – mondta.

15:13

Orbán Viktor: a baloldalnak azt kellene megértenie, hogy a győzelemhez nem elég a sok millió dollár és a befolyásos pártfogók

A baloldalnak azt kellene megértenie, hogy a győzelemhez nem elég a sok millió dollár és a befolyásos pártfogók. Hangsúlyozta: a győzelemhez szív kell, nem elég a szerencse.Véleménye szerint Gyuri bácsiék pedig begurítottak ide Amerikából négymilliárd forintnyi dollárt, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözni azonban pórul jártak, ezt megint elkalibrálták…

 Nem kicsit, nagyon

 – folytatta a miniszterelnök, aki szerint a baloldal ráfázott és még rá is fognak fizetni.
 

15:12

Egymillió ember állt munkába, soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon

Egymillió ember állt munkába, soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar gazdaság háromszorosára növekedett, és már a minimálbér is nagyobb, mint az átlagbér volt a szocialisták alatt.

Orbán Viktor szerint Brüsszelt megvető bátorsággal újjászervezték a magyar államot, és az akadékoskodókat félretolva felépítettek egy új magyar gazdaságot is, amelyben mindenki esélyt kapott, hogy megtalálja a maga számítását.

Igaz, hogy fáradságos tíz év volt, izzadtunk is rendesen, térd, könyök lehorzsolva, vízhólyag is akadt jó néhány, de úgy éreztük, megérte – mondta a miniszterelnök.


 

15:11

Orbán Viktor a törökországi mentés hőseit köszöntötte

ngedjék meg, hogy köszöntsük köreinkben a mi hőseinket, a világ hőseit, akik megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel – kezdte évértékelő beszédét Orbán Viktor.

A miniszterelnök felidézte: közel két hete pusztító erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A baj hirtelen jön. Nem szól előre, hogy érkezik, nem kopogtat, egyszer csak ránk töri az ajtót. Bajban derül ki, kire lehet számítani.

Ránk, magyarokra lehet számítani 

– jelentette ki Orbán Viktor, aki köszönetet mondott a mentésben résztvevő 167 honfitársunknak, akik életük kockáztatásával 35 embert mentettek ki a romok alól.

Hölgyek, Urak, köszönjük áldozatos munkájukat! Egy ország büszke Önökre! – mondta a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő kormányfő
Kapcsolódó cikkek