Közélet

Meghalt Putyin korábbi mentora

Gleb Pavlovszkij, bár Putyin elnöki tisztsége előtt jóval még mellette állt, több mint tíz éve már kiesett a pikszisből.

Életének 71. évében, súlyos betegség után meghalt Gleb Pavlovszkij orosz politikatudós és egykori Kreml-tanácsadó – közölte hétfőn barátja, a közgazdasági egyetem professzora, Simon Kordonszkij.

Gleb Pavlovsky
Fotó: Laski Diffusion

Pavlovszkij fontos szerepet töltött be Vlagyimir Putyin uralkodása idejének első évtizedében, sőt 

az orosz elnök tanácsadója, „politikai technológusa” volt már Putyin uralmának kezdete előtt, 1996-tól. 

Kulcsszerepet játszott az orosz irányított demokrácia kiépítésében, mely Putyin versenytársainak marginalizálásával, száműzésével, börtönbüntetésével vagy épp – mint nyolc éve ezen a napon Borisz Nyemcov esetében – halálával járt.

A 2000-es évek közepén az orosz állami tévében heti elemzőműsora is volt, ám 2011-ben távozni kényszerült Putyin belső köréből, a híresztelések szerint azért, mert Dmitrij Medvegyev újraválasztását támogatta Putyin visszatérésével szemben. Ezt követően a Kreml éles hangú kritikusa lett, a hatalmi machinációk ékesszóló krónikása.

Az ukrajnai inváziót követően arról beszélt, hogy 

az orosz elnök hozzászokott a szerencséhez, ami nagyon veszélyes, hiszen azzal jár, hogy elhiszi, a sors az ő oldalán áll.

Az odesszai származású Pavlovszkij a szovjet időkben belső száműzetésbe kényszerült – írja a The Moscow Times, melynek 2015 és 2019 között szerzője is volt.

 

Vlagyimir Putyin Oroszország
Kapcsolódó cikkek