Elindul a republikánus párti elnökjelöltségért Nikki Haley, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete – a politikus kedden jelentette be döntését, és ezzel Donald Trump után ő a második politikus, aki hivatalosan is versenybe szállt.

Fotó: Jim Watson / AFP

Nikki Haley a közösségi médiában megjelent videóban közölte indulási szándékát, amelyben úgy fogalmazott: akik ismerik, azok tudják róla, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni, és „ha valaki tűsarkat viselve rúg vissza, akkor az nekik jobban fáj”.

A politikusnő 2010-ben, 38 évesen lett Dél-Karolina állam első női kormányzója, és egyben az ország történetének legfiatalabb állami vezetője. 

Donald Trump elnöksége idején az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként dolgozott, 2021 januárjában nyilvánosan bírálta Trumpot a Capitolium megtámadásával végződő zavargások és amiatt, hogy vitatta a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Két évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy ha Donald Trump újra versenybe száll az elnöki pozícióért, akkor nem fog vele szemben elindulni. Véleményét tavaly ősszel változtatta meg arra hivatkozva, hogy az ország előtt tornyosuló problémák, például a gazdasági gondok miatt generációváltásra van szükség.

A felmérések szerint

a republikánus pártban jelenleg Donald Trump mellett Ron DeSantis floridai kormányzónak a legmagasabb a támogatottsága, ő viszont egyelőre nem jelentette be indulási szándékát. 

A lehetséges jelöltek között emlegetik még Mike Pence-t, Donald Trump egykori alelnökét, Mike Pompeót, Trump volt külügyminiszterét és Tim Scottot, Dél-Karolina kormányzóját. 

Az előválasztást 2024 tavaszán tartják, akkor dől el, hogy ki indul a republikánus párt színeiben az elnökválasztáson jövő novemberben.