Közélet

Orosz repülőgépet pusztítottak el a fehérorosz lázadók

A támadás elkövetői azóta már ismét az ország határain kívül vannak az ellenzék vezetői szerint.

Fehérorosz kormányellenes aktivisták állítják, hogy felrobbantottak egy orosz katonai felderítőgépet egy Minszkhez közeli repülőtéren. A Beriev A-50 es gépet drónok segítségével intézték el.

Rehearsal for Victory Day military parade in Moscow
Egy ilyen gépet rongálhattak meg a partizánok.
Fotó: AFP

A támadásról Aljakszandr Azarov, a Bypol nevű fehérorosz ellenzéki szervezet vezetője számolt be Telegram-oldalán, valamint az ottani hírekre fókuszáló, lengyelországi Belsat oldalon. A Bypol – melynek több egykori karhatalmi szervnél dolgozó tagja is van – Minszk véleménye szerint terrorszervezet, míg a Belsatot mint szélsőséges orgánumot bélyegzi meg a belarusz kormány. A Kreml nem kívánta kommentálni a híreket, hiszen fehérorosz területen történt az eset, ahol pedig tagadják azt – írja a Reuters.

Franak Viacorka, Szvjatlana Cihanovszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tanácsadója a Twitteren arról írt, hogy két fehérorosz partizán követte el a macsuliscsi repülőtér elleni támadást, megrongálva az A-50-es orrát és közepét. Hozzátette, hogy a támadók biztonságban elhagyták azóta az országot.

Cihanovszkaja pedig arról írt, hogy büszke az orosz hibrid megszállás ellen és Ukrajna szabadságáért küzdő honfitársaira.

A háború kezdete óta több szabotázsakció is történt Belaruszban, különösen a vasútvonalak működését nehezítették meg az országban még szabadon mozgó ellenzékiek. Aljakszandr Lukasenka 2020-as, sokak szerint csalás segítségével elért győzelme óta ugyanis ellenzékiek tömegeit vették őrizetbe az országban. Hétfőn a Vjaszana fehérorosz jogvédő szervezet szerint egy nőt is őrizetbe vettek a légitámaszpontnak helyet településen, de nem tudják, hogy miért.

 

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzék szabotázs
Kapcsolódó cikkek