Vlagyimir Putyin „nem fenyegetett meg engem, sem Németországot” – mondta az orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi interjúban.

Italian Prime Minister Meloni meets Chancellor Scholz
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az újságírói kérdést az tette aktuálissá, hogy néhány napja Boris Johnson volt brit kormányfő azt állította, hogy még néhány héttel az oroszok Ukrajna elleni inváziójának megindulása előtt zajlott telefonbeszélgetésük során Putyin erősen kétértelmű, de nehezen félreérthető fenyegetést küldött Nagy-Britanniának.

Gyakorlatilag megfenyegetett. Azt mondta: Boris, nem akarlak bántani, de rakétával mindössze egyetlen percig tartana

– emlékezett vissza a BBC-nek a korábbi brit kormányfő, akinek az állításait a Kreml természetesen igyekezett azonnal tagadni.

Mint ismert, Németország – több más európai állammal együtt – tankokat küld Ukrajnának, hogy ezzel támogassa a szomszédja által megtámadott ország küzdelmeit. Scholz a vasárnap reggel megjelent interjúban azt állította, telefonbeszélgetésük során világossá tette Putyinnak, hogy a háborúért kizárólag Oroszországot terheli a felelősség.

Oroszország ok nélkül megszállta szomszédját, hogy Ukrajna egyes részeit vagy az egész országot ellenőrzése alá vonja

– mondta Scholz a Bild am Sonntagnak adott interjúban. Az Ukrajnának nyújtott német pénzügyi, humanitárius és katonai segítséget pedig pontosan azzal indokolta, hogy Oroszország cselekedetei megsértették az európai békét.

A kancellár ugyanakkor elmondta azt is, hogy megállapodtak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel arról, hogy a Nyugat által szállított fegyvereket nem használhatják orosz területen, csak Ukrajnában.

„Ebben teljes az egyetértés közöttünk” – nyomatékosította a szociáldemokrata politikus.

A német kormány a növekvő nemzetközi nyomás hatására a múlt hónapban jelentette be, hogy a hadsereg készleteiből 14 darab, korszerű Leopard 2 harckocsit adnak Ukrajnának, a minap pedig további több tucat, kevésbé fejlett Leopard 1-es harckocsi szállításáról is döntés született. Scholz elmondta, hogy minden fegyverszállítást gondosan összehangoltak a nyugati szövetségesekkel, hogy elkerüljék a további eszkalációt.