Közélet

Putyin mellett az ellenzéki kommunisták is biztosak a győzelemben

Mariupol oroszok által kinevezett polgármestere szerint a városba kezd visszatérni az élet.

Vlagyimir Putyin biztosnak nevezte a győzelmet az ukrajnai háborúban, amikor Gennagyij Zjuganov, a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a kommunisták vezetőjével találkozott hétfőn a Novo Ogarjovó-i államfői rezidencián.

Russia's Communist Party leader Gennady Zyuganov attends a meeting with Russian President at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, on February 13, 2023.
Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP

Kötelesek vagyunk győzni és győzni is fogunk

– mondta Zjuganov a tárgyalás sajtónyilvános szakaszában, amire válaszul Putyin közölte, hogy így lesz, majd arról is beszélt, hogy védelmi és biztonsági témákban sohasem volt vitája a kommunistákkal.

Az orosz hadügyminisztérium szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy a hétfői hadijelentésében elmondta, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt nap folyamán mintegy háromszáz katonát vesztett, felük a Donyeck körzetében zajló harcokban esett el. A tábornok szerint a donyecki régióbeli Szlovjanszkban megsemmisült az ukrán 95. ejtőernyős rohamdandár fegyver- és haditechnikai javítóüzeme.

A szóvivő megerősítette Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetőjének vasárnapi állítását Kraszna Hora település elfoglalásáról. Ramzan Kadirov csecsen hadúr a Rosszija 1 televízióban arról beszélt, hogy Ukrajnában mérgezett levéllel kísérelték meg meggyilkolni Apti Alaudinov vezérőrnagyot, az Ahmat különleges egység parancsnokát, a luhanszki népi milícia 2. hadtestének parancsnokhelyettesét. Elmondása szerint a szakadár vezetőt egy moszkvai kórházban ápolják.

Több megszállt területen lévő településről pedig ukrán tüzérségi támadást jelentettek a kollaboráns hatóságok, Donyecket sorozatvetőből lőtték.

Mariupol oroszok által kinevezett polgármestere, Oleg Morgun a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy a háború előtt 426 ezres azovi-tengeri kikötővárosba kezdenek visszatérni a lakosok. A politikus szerint most mintegy 230 ezer mariupoli él a városban, amelynek az összlélekszáma katonákkal és az építőkkel együtt 300 ezer körül lehet.

 

Gennagyij Zjuganov orosz kommunisták Vlagyimir Putyin Mariupol
Kapcsolódó cikkek