Közélet

Putyin üdvözletét küldte barátjának, Hszi Csin-ping elvtársnak

A kínai elnök május elején tehet eleget Putyin moszkvai meghívásának.

Folyamatosan fejlődnek az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok és új határokat érnek el – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán Moszkvában fogadta Vang Ji kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság Külügyi Bizottságának irodavezetőjét. 

Fotó: Anton Novoderezhkin / AFP

Putyin üdvözletét küldte barátjának, Hszi Csin-ping elvtársnak, a Kínai Népköztársaság elnökének. Elmondta, hogy a korábbi megbeszélés értelmében Oroszországba várja őt. 

A KKP októberi kongresszusára utalva, amelyen Hszit harmadik ciklusra is megválasztották a párt vezetőjének, Putyin azt mondta, Kínában nagyon fontos belpolitikai események zajlottak, amelyek kétségtelenül hozzájárultak az ország megerősítéséhez és a Kínai Kommunista Párt terveinek megfelelő fejlődés feltételeinek megteremtéséhez.

A nemzetközi kapcsolatok ma bonyolultak. A kétpólusú rendszer összeomlása óta nem javultak, sőt épp ellenkezőleg, még kiélezettebbé váltak 

fogalmazott Putyin. Hozzátette, hogy ebben a tekintetben a Kínai Népköztársaság és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködés a nemzetközi színtéren nagyon fontos a nemzetközi helyzet stabilizálása szempontjából. 

Az orosz államfő méltatta az orosz–kínai együttműködést a nemzetközi kapcsolatokban és Vang Ji ehhez való személyes hozzájárulását. Az orosz elnök köszönetét és elismerését fejezte ki a kínai külügyminisztérium munkatársainak. Putyin pozitívan szólt a két ország együttműködéséről a humanitárius szférában, valamint a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben, a BRICS-országok tömörülésében, és a Sanghaji Együttműködési Szervezetben. Vang Ji korábban Magyarországon járt, ahol újabb kínai beruházásokról tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Orosz sajtóértesülések szerint a kínai elnök május elején tehet eleget orosz hivatali partnere moszkvai meghívásának. Hszi decemberben Pekingben fogadta Dmitrij Medvegyevet, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetőjét. Vang Jit mostani moszkvai látogatása során előzőleg Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, és Szergej Lavrov külügyminiszter is fogadta. Miközben az orosz–ukrán háború kitörésének évfordulójához közeledve kitartásukról fogadkoznak a felek – az egyik oldalon az oroszok, a másikon az Ukrajnát támogató –, kiszivárgott, hogy a következő hónapokban Moszkvába készül Hszi Csin-ping kínai elnök

 

Vlagyimir Putyin Oroszország Vang Ji Kína
Kapcsolódó cikkek