Közélet

Kiszivárgott: Hszi Csin-ping Moszkvába látogat, csattanós válasz a NATO-nak

Miközben az ukrajnai háború kitörésének évfordulójához közeledve kitartásukról fogadkoznak a felek – az egyik oldalon az oroszok, a másikon az Ukrajnát támogató NATO –, kiszivárgott, hogy a következő hónapokban Moszkvába készül Hszi Csin-ping kínai elnök, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfővel találkozzon.

Kína első számú vezetője, Hszi Csin-ping hónapokon belül Moszkvába utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki az Egyesült Államok elleni globális harc zászlóvivőjeként pozicionálta magát keddi évértékelő beszédében. A hírt „a tervet ismerő személyek” közölték – írta, exkluzív információként tálalva. az amerikai The Wall Street Journal (WSJ).

Russian President Vladimir Putin holds a meeting with Chinese President Xi Jinping via a video link at the Kremlin in Moscow on December 30, 2022. - Russian leader told his Chinese counterpart on December 30 he was keen to ramp up military cooperation and hailed the two countries' efforts to counter Western influence.
Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP

Peking aktívabb szerepet kíván játszani abban, hogy az ukrajnai konfliktus véget érjen, és a Hszi elnök utazásának tervét ismerők azt állították, hogy a találkozó többoldalú béketárgyalások sürgetésének az igényével születik, amelyek során Kína megismételné azt az igényét, hogy ne használjanak fel atomfegyvereket.

A nyugati fővárosokban eleve szkepticizmusukat hangoztatták a kínai diplomáciai kezdeményezéssel szemben, amelyet nagy vonalakban már a kínai csúcsdiplomata, Vang Ji is vázolt a múlt heti müncheni biztonsági konferencián. Kína az Egyesült Államok első számú gazdasági és geopolitikai riválisa, amely nem foglalt a nyugati hatalmakhoz hasonlóan állást az oroszok ukrajnai inváziója ellen.

A WSJ szerint a látogatás szervezése a kezdeti szakaszban van, és időpontot sem tűztek még ki rá. Mindenesetre az a valószínű, hogy a látogatásra áprilisban vagy május elején kerül sor, amikor Moszkva a Németország felett aratott második világháborús győzelmét ünnepli. Tavaly ezt az alkalmat a Kreml arra használta fel, hogy a nácikhoz hasonlítsa Ukrajna választott vezetőit – emlékeztetett az amerikai lap.

A háború már tízezrek életébe került, millióknak kellett elhagyniuk otthonukat, és a konfliktus a világ energiapiacait és gazdaságait megrázó sokkhullámokat indított. A NATO-szövetségesek fegyverszállításaik felpörgetését ígérték, hogy felkészísék Ukrajnát egy várhatónak tartott orosz támadásra. Pekinget ugyanakkor visszatérően óvják, hogy tartsa távol magát a konfliktustól.

Joe Biden amerikai elnök a háború kirobbanásának évfordulójára Lengyelországba látogatott, és épp a NATO-szövetséges országban tartózkodik, ahová Kijev közbeiktatásával érkezett.

A több fegyverszállítást sürget, Kínát pedig ugyanettől óvja

A nyugati szövetségesek aggódnak, hogy Ukrajna nem kapja meg a szükséges lőszermennyiséget az oroszok tavaszi offenzívája előtt.

A kínai külügyminiszter Vang Ji kedden Moszkvába látogat, hogy a kínai–orosz kapcsolatokról tárgyaljon. Valószínűleg szóba kerül a megbeszélésein Hszi elnök látogatásának ügye is. A WSJ megkeresésére a kínai külügyminisztérium nem kívánt azonnal reagálni. Még Németországban Vang Ji azt közölte: Peking még e héten tenné közzé állásfoglalását – egy ún. position paper formájában – Ukrajnáról, a konfliktus kirobbanásának évfordulójára időzítve.

Vlagyimir Putyin: Moszkva békét akart Ukrajnában, de a Nyugatnak más tervei voltak

Az orosz elnök Moszkvában szólt az orosz képviselőkhöz. Több mint másfél órás beszédében kitért az ukrajnai harcokra és a belpolitikára is. Fejlesztéseket jelentett be és családtámogatásokat, de hadat ezúttal sem üzent Ukrajnának.

 

Putyin kínai-orosz kapcsolatok béketárgyalások Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek