BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repülőn jutottak be a veszélyes ragadozók régi-új vadászterületükre

A Dél-Afrikai Köztársaság és India közös kezdeményezésére bővítik a gepárdpopulációt az állatok korábbi elterjedési területén, ahol a múlt században a túlzott vadászat és élőhelyük elvesztése miatt pusztultak ki.

Tizenkét namíbiai gepárdot szállítottak szombaton Dél-Afrikából Indiába – jelentette be az indiai légierő.

Five cheetahs (Acinonyx jubatus) in the savannah. Maasai Mara National Park. Serengeti National Park. Kenya. Tanzania.
Fotó: Getty Images

A macskaféle ragadozók csatlakoznak ahhoz a nyolc gepárdhoz, amelyeket korábban szintén Namíbiából telepítettek át a Madhya Pradesh tartományban található Kuno Nemzeti Parkba.

A két ország közös kezdeményezésére bővítik a gepárdpopulációt az állatok korábbi elterjedési területén, ahol a múlt században a túlzott vadászat és az élőhelyük elvesztése miatt haltak ki 

– közölte korábban az indiai és a dél-afrikai környezetvédelmi minisztérium. Ezért a következő nyolc-tíz évben évente 12 gepárd áttelepítését tervezik.

A gepárdokat 1952-ben nyilvánították kihaltnak Indiában – tették hozzá.

A 12 gepárd a közlemény szerint mind vadon született, és ismeri természetes ellenségeit. Más nagymacskák és a nagyobb sasok is zsákmányolnak tudniillik gepárdokat, főleg kölyköket.
A gepárdok jelenleg Afrika déli és keleti részén, különösen Namíbiában, Botswanában, Kenyában és Tanzániában élnek, és 

a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint mára kevesebb mint hétezer példányuk maradt a vadonban.

Az állatok korábban az egész Közel-Keleten és Közép-Indiában, valamint a szubszaharai Afrika jóval nagyobb részén barangoltak. Élőhelyük elvesztése, az orvvadászat és az emberekkel való konfliktusok azonban nagymértékben csökkentették populációjukat.

Kihalás szélén a koalák

Ausztrália azonban igyekszik megmenteni őket, így első lépésként felvette a fajt a veszélyeztetettek listájára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.