Közélet

Orosz–ukrán háború 369. nap – friss hírek

Itt olvashatja a háború hétfői napjának legfontosabb eseményeit.

Szaúd-Arábia 410 millió dolláros humanitárius segéllyel támogatja Ukrajnát, illetve kőolajat is szállít a háború miatt nehéz helyzetbe került országnak. Ezt a szaúdi külügyminiszter jelentette be vasárnap, miután találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Foreign Minister of of Saudi Arabia Al Saud in Bahrain
Feiszal bin Farhán Ál Szaúd, Szaúd-Arábia külügyminisztere.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A szaúdi diplomata Kijevben találkozott az ukrán államfővel, és a megbeszélés után sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy országa minden tőle telhetőt megtesz, hogy enyhítse az ukrán nép szenvedését – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az ukrajnai humanitárius válság következményeinek enyhítésére összpontosítunk. Ezért a király és a koronaherceg úgy döntött, hogy 410 millió dollár értékben humanitárius segélyt küldenek a bajba jutott országnak

– mondta. Emellett Rijád és Kijev abban is megállapodott, hogy a közel-keleti ország kőolajat biztosít Ukrajnának.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak közölte, hogy a Szaúd-Arábiától kapott pénzből 100 millió dollárt fordítanak majd humanitárius segítségnyújtásra, 300 millió dollárt pedig energiahordozók, főként kőolaj beszerzésre. A szaúdi külügyminiszter továbbá azt is kifejtette, hogy országával igyekeznek elősegíteni a konfliktus békés rendezését.

„A királyság érdekelt minden olyan kezdeményezés támogatásában, amely segít levezetni a feszültséget és elérni a békét. Továbbra is együtt fogunk dolgozni a konfliktusban részt vevő összes féllel, hogy megpróbáljuk megtalálni a lehetőségeket a válság rendezésére” – mondta a miniszter. Ez volt az első alkalom a két ország között fennálló kapcsolatok megszületése óta, hogy Szaúd-Arábia vezető diplomatája látogatást tett Ukrajnában.

Az immár több mint egy éve tartó háború évfordulójáról megemlékező cikkeinket itt olvashatja. 

Ebben a cikkünkben követheti az orosz-ukrán háború 369. napjának legfontosabb eseményeit. 

 

 

21:27

Putyin kitüntette Steven Seagalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyik legmagasabb állami kitüntetéssel jutalmazta Steven Seagal hollywoodi színészt a nemzetközi humanitárius és kulturális munkásságáért, valamint az orosz kulturális kapcsolatok felvirágoztatásáért.

20:37

Élesen bírálta Moszkvát az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Értelmetlenek nevezte az ukrajnai orosz inváziót az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn Genfben, az Emberi Jogi Tanács ülésszakának megnyitóján. Az októberben hivatalba lépett Volker Türk a negyvenhéttagú tanácsban elmondott egyik első beszédében figyelmeztetett, hogy a világban visszaszorulóban van az emberi jogok érvényesülése, sőt, sok helyen kifejezetten akadályozzák azt. Az elnyomás egyik példájaként a főbiztos az ukrajnai orosz inváziót említette.

19:52

Új rakéta-bevetési tervet eszelt ki az orosz vezetés

Változtat a rakéták bevetésének taktikáján az orosz hadsereg Ukrajnában – számolt be róla hétfőn Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője. Az ukrán katonai hírszerzés szerint Oroszországnak kevesebb mint száz robotrepülőgépe maradt azok közül, amelyeket a leggyakrabban vet be Ukrajna ellen, ezek pedig a Kalibr, a H-101-es és a H-555-ös típusúak. Az orosz rakétagyárak lassabb ütemben tudnak termelni, mint ahogy a hadsereg felhasználja őket.

19:32

Janet Yellen Kijevben: utaljuk a pénzügyi segítség első részletét

Meglepetésszerűen Kijevbe látogatott Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfőn, hogy megerősítse Ukrajna amerikai támogatását az orosz invázió elleni harcban. A politikus egyúttal népszerűsítette azokat a gazdasági segélyeket is, amelyeket az Egyesült Államok nyújt a háborúzó államnak és tartja azt lélegeztetőgépen.

18:53

Háború fenyegeti Moldovát - leállítja Kisinyovba tartó járatait a Wizz Air

A Wizz Air légitársaság hétfőn bejelentette, hogy március 14-től felfüggeszti a Moldova fővárosába, Kisinyovba (Chisinau) irányuló járatait a légtér biztonságával kapcsolatos aggályok miatt.

18:14

Csecsen háborús veterán dandárt vezényeltek Ugledar ostromához

Az oroszok nem adják fel, szakadatlanul próbálkoznak a Donyecki területen fekvő Ugledar városának elfoglalásával, azonban a támadások intenzitása a jelentős veszteségek miatt mérséklődött. Az ukrán védelmi erők sajtóközpontjának szóvivője, Alekszej Dmitraszkovszkij szerint az elmúlt napon mindössze 15 támadást hajtottak végre Ugledar térségében oroszok, miközben egy egy hónappal ezelőtt még mintegy 60 támadásról számoltak be naponta. Az orosz csapatok most erősítést kptak. 

16:28

Szabálysértések miatt nem szállít olajat a lengyeleknek a Transznyefty

A fizetség elmaradása és egyéb szabálysértések miatt nem szállította le a Transznyefty február végén az orosz energiaügyi minisztérium által jóváhagyott exportmenetrend szerint az orosz olajat a lengyel finomítókba – közölte Igor Gyomin, az orosz csővezeték-vállalat elnökének tanácsadója hétfőn az orosz sajtóval.

16:24

Meghalt Putyin korábbi mentora

Életének 71. évében, súlyos betegség után meghalt Gleb Pavlovszki orosz politikatudós és egykori Kreml tanácsadó – közölte hétfőn barátja a közgazdasági egyetem professzora Simon Kordonszkij. Pavlovszki fontos szerepet töltött be Vlagyimir Putyin uralkodása idejének első évtizedében.

15:49

Moszkvának tetszik, de alapos elemzésnek veti alá a kínai béketervet

A Kreml figyelemreméltónak tartja és alapos elemzésnek veti alá az ukrán válság megoldására Kína által előterjesztett tervet – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságírókkal.

15:25

Orosz repülőgépet pusztítottak el a fehérorosz lázadók

Fehérorosz kormányellenes aktivisták állítják, hogy felrobbantottak egy orosz katonai felderítőgépet egy Minszkhez közeli repülőtéren. A Beriev A-50 es gépet drónok segítségével intézték el. A támadásról Aljakszandr Azarov a BYPOL nevű belarusz ellenzéki szervezet vezetője számolt be Telegram oldalán, valamint a belarusz hírekre fókuszáló, lengyelországi Belsat oldalon. A támadás elkövetői azóta már ismét az ország határain kívül vannak az ellenzék vezetői szerint.

14:53

Egy ügyes trükkel Törökországba csempészték az orosz acélmágnás jachtját Horvátországból

Továbbra is ködös, hogy miként tűnhetett el az orosz milliárdos, Aliser Uszmanov jachtja Horvátországból. A luxushajót még tavaly tavasszal foglalták le a horvát hatóságok, de néhány hónappal ezelőtt furcsa körülmények között mégis elhagyta kikötőjét.

13:57

A csehek fele támogatná Ukrajna felvételét a NATO-ba

Csehország lakosságának többsége az ukrajnai háború befejezése érdekében továbbra is a diplomáciai tárgyalásokat részesítené előnyben – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Median ügynökség készített február második felében a Radiozurnál cseh közszolgálati hírrádió számára.

12:47

Durva fenyegetés érkezett Medvegyevtől: Oroszország bukása az emberiség bukását is jelenti

Az emberi civilizáció létét sodorja veszélybe a nyugat azzal, hogy fenyegeti Moszkvát – véli Dimitrij Medvegyev egykori orosz elnök, aki most az ország nemzetbiztonsági tanácsának elnökhelyettese. A politikus szerint a nyugat ábrándokat kerget, ha azt hiszi, hogy a Szovjetunióhoz hasonlóan Oroszországot is eltemetheti anélkül, hogy maga is jelentős problémákkal szembesülne. Ezek rendkívül veszélyes tévhitek szerinte, ugyanis, ha Oroszország léte kerülne komolyan veszélybe, az nem az ukrán fronton, hanem az emberi civilizáció jövőbeli létezésével párhuzamosan dőlne el.

11:42

Volodimir Zelenszkij menesztette az ukrán védelmi parancsnokot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő este menesztette a Donyec-medence védelméért felelős összevont katonai és rendvédelmi alakulatok főparancsnokát, Eduard Moszkaljovot. Az államfő nem indokolta meg a döntését. Eduard Moszkaljov vezérőrnagy tavaly került ebbe a tisztségbe, nem sokkal az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. 

11:20

Lavrov: Oroszország meghiúsította a Nyugat terveit, és számos barátot gyűjtött maga köré

Az orosz külügyminiszter szerint a nyugati országok azon dolgoztak, hogy felaprítsák Oroszországot, de ezt Moszkvának sikerült megakadályoznia. Szergej Lavrov kifejtette, hogy a háború kirobbanása óta országa a baráti nemzetek új körét alakította ki, most Oroszország és partnerei jelentik a nemzetközi közösség túlnyomó részét. A diplomata Kínát és Indiát említette meg, mint az oroszok új barátait.

11:19

Napokon belül folytatódnak a tárgyalások a svéd–finn NATO-csatlakozásról – Ankara tovább fenyegetőzik

Március 9-én folytatódnak a tárgyalások Törökország, Svédország és Finnország között a két ország NATO-csatlakozásáról – jelentette be hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. Ankara szerint Svédország egyetlen megfelelő lépést sem tett a török elvárások teljesítésére.

10:45

CIA: Putyin biztos benne, hogy fel tudja őrölni Ukrajnát

Nem rendült meg a győzelembe vetett hite Vlagyimir Putyin orosz elnöknek William Burns CIA igazgató szerint. A kémfőnök a CBS Face the Nation című műsorának adott interjút vasárnap, amelyben felidézte novemberi találkozóját Szergej Nariskin FSZB-igazgatóval. Burns szerint orosz kollégáját önteltség és hübrisz jellemezte, ami Putyin elképzeléseivel is párhuzamba állítható, mely szerint az idő az oroszoknak dolgozik.

10:21

A Krím visszafoglalására is használhatja Ukrajna a Dániából érkező az F-16-os vadászgépeket

Dánia törte meg a jeget – felajánlotta F-16-os repülőit Ukrajnának. De vajon képes lesz-e Kijev megfelelően használni a Fighting Falcon repülőket? Kijevi források 2-300 darab nyugati harci gép beszerzését tartanák kívánatosnak. Ezekkel támadhatnák a moszkvai csapatok által elfoglalt olyan területeket – első sorban a Krím-félszigetet, annak keleti részén a Krím-hidat, a szevasztopoli nagy orosz haditengerészeti légibázist, Szimferopol repülőterét (amelynek 3700 méteres le-felszállópályáját, Ukrajnában a leghosszabbat a legnehezebb katonai szállítógépek is használhatják),  – amelyek kívül esnek az ukrán szárazföldi csapatoknál rendszeresített nyugati rakéta-rendszerek maximális lőtávolságán – nagyjából 150-160 kilométeren. Első sorban a General Dynamics által kifejlesztett és gyártott korai F-16-osok jöhetnek szóba, Dániából.

09:49

Megdőlni látszik az elmélet, hogy „annyian vannak, mint az oroszok”, Moszkva alig talál embereket a háborúhoz

Puszta mítosz, hogy az orosz humán erőforrás határtalan – olvasható az Institute for the Study of War jelentésében. Az elemzőház azt írta, hogy Oroszországnak egyre nagyobb teher pótolni a fronton elesett katonákat.

09:48

Az USA súlyos következményekre figyelmeztette Kínát, ha fegyvereket küld az orosz félnek

Washington és szövetségesei igyekeznek lebeszélni Kínát, hogy katonai segítséget nyújtson Oroszországnak, miután nyilvánosságra hozták, hogy Peking halált okozó fegyvereket, például drónokat küldene az orosz félnek. 

Pekingnek döntenie kell arról, hogy nyújt-e katonai segítséget Oroszországnak – de ha erre az útra lép, az Kína részéről súlyos költségekkel jár

mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek.

Szaúd-Arábia Ukrajna segély
Kapcsolódó cikkek