A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) négy szakértője török kollégáival a károk felmérésében, valamint a mélyből történő mentés biztonságossá tételében vesz részt a földrengés sújtotta Hatay tartományban – közölte az egyetem hétfőn.

Fotó: Róka László / MTI

A Műegyetem Építőmérnöki, és Építészmérnöki Karának két-két szakembere az Isztambuli Műszaki Egyetem munkatársaival közösen a sérült lakóépületek állékonyságvizsgálatában vesz részt, valamint szakvéleményt ad a megmaradt infrastrukturális műtárgyak állapotáról. 

Feladatuk részét képezi, hogy a mélyebb feltárási, mentési munkálatok helyszínét, a rom lokális környezetét biztonságossá tegyék – ismertette a misszó céljait Joó Attila László, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi docense.

A tájékoztatás szerint a BME oktatói szombat délután érkeztek meg a földrengés sújtotta Hatay tartományba, ahol Antakyában csatlakoztak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hunor mentőcsapatához

A műegyetemi szakértői csoport további tagja Völgyi István, az építőmérnöki kar, valamint Ther Tamás és Ther Pál, az építészmérnöki kar oktatója.

A BME és az Isztambuli Műszaki Egyetem is az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) egyetemi szövetség tagja, ez adja a szoros együttműködés keretét. A kiutazás megszervezéséhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Török Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyújtott segítséget. A küldetés várhatóan tíz napig tart. A Műegyetem szakértői 2019 decemberében az albániai földrengés hatására megrongálódott épületek vizsgálatában is részt vettek. Akkor 150 épületet vizsgáltak meg a mérnökök a tíznapos küldetés során.

Törökország megbosszulja a beruházók hanyag munkáját

Elkezdték kiadni az elfogatóparancsot az ingatlanfejlesztők ellen, akik nem megfelelő minőségben építettek, és emiatt az általuk kivitelezett épületek a földrengésben összeomlottak.