Mialatt keresik a túlélőket, és zajlik a mentés Törökországban, az üzletemberek számolni kezdtek, felbecsülték a katasztrófa által okozott anyagi károkat. A Turkonfed, azaz a Török Vállalkozási és Üzleti Konföderáció szakemberei arra jutottak, hogy 

a február 6-i rengések 84 milliárd dollár kárt okozhattak, ez a török 10 százalékának felel meg. A csoport szerint 70,8 milliárd dollár kárt okozhattak az épületekben, és  10,4 milliárd dollár esett ki a termelésből, a bruttó hazai jövedelemből

– írja a Bloomberg. 

Earthquakes jolts Turkiye's provinces,
ADANA, TURKIYE - FEBRUARY 06: An aerial view shows search and rescue operation carried out at the debris of a building in Cukurova district of Adana after a 7.4 magnitude earthquake hit southern provinces of Turkiye, in Adana, Turkiye on February 6, 2023. (Photo by Eren Bozkurt/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Kissé bizarr, de számszerűsítették a munkaerő elvesztéséből adódó károkat is, ezt 2,9 milliárd dollárra teszik. 

A rengéseket tíz tartományban 13,5 millió ember szenvedte el az ország délkeleti részén, valamint a szomszédos Szíriában.  

A Turkonfed számításai az Isztambul melletti 1999-es földrengéseken alapultak, amelyekben körülbelül 18 ezer ember halt meg. A mostani pusztítás áldozatainak száma jóval meghaladta az akori földrengését, és sok ezer embert továbbra is keresnek.

A helyi becslés nagyobb, mint amit eddig elemzők, például a Barclay’s számolt, ugyanakkor nemzetközi szakértők hozzáteszik, hogy korai még a teljes hatás felmérése. A Bloomberg Economics kezdeti számításai szerint a katasztrófákkal kapcsolatos költségek, beleértve az újjáépítési erőfeszítéseket is, a GDP mintegy 5,5 százalékát tehetik ki.

A jelentés szerint Törökország infrastruktúráját, azaz az utakat, az elektromos hálózatot és az iskolákat ért károk miatt a török költségvetés idei államháztartási hiánya elérheti a GDP 5,4 százalékát az eddig előre jelzett 3,5 százalék helyett.

Recep Tayyip Erdogan elnök hangsúlyozta, egy éven belül újjáépítik a házakat, és első körben 100 milliárd lírát (5,3 milliárd dollárt) különítettek el katasztrófaelhárításra.