A természeti katasztrófa kezelése igazi próbatétel a választásra készülő török elnök, Recep Tayyip Erdogan számára. A politikus a támadások kereszttüzébe került, akár bele is bukhat a mostani helyzetbe. Tömegek támadják a katasztrófahelyzet nem megfelelő kezelése és amiatt, hogy túl kevés a katasztrófavédelmi szakember. Erdogan részben elismerte a hibákat, de kérte, hogy a lakosság ne dőljön be az ellenzéknek, amely egy ilyen drámai helyzetet is támogatottsága növelésére használ fel.

Kahramanmaras, 2023. február 8.Holttest egy összeomlott lakóház romjai között a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 9500-at.MTI/EPA/Sedat Suna Kahramanmaras, 2023. február 8.
Holttest egy összeomlott lakóház romjai között a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 9500-at.
MTI/EPA/Sedat Suna
Fotó: Sedat Suna / MTI

Összességében tehát a politikus harapófogóba került, nem is kerülhette el a kemény választ.

A döntésre nem kellett sokáig várni, Fuat Oktay török ​​alelnök közölte, hogy 113 őrizetbe vételi parancsot adtak ki a földrengés környéki silány építkezésekért felelősnek tartott személyek ellen. Az ügyvédi kamara szerint a beruházók, könyvvizsgálók gondatlansága emberölésnek minősül – írja a Bloomberg.

Közben a halálos áldozatok száma Törökországban 28 ezer fölé nőtt,  Szíriában pedig megközelíti az 5200-at. A kormány adatai szerint Törökországban még mindig több ezer eltűnt embert keresnek, mintegy 80 ezren megsérültek, és több mint 6400 épület semmisült meg.

Az osztrák katonák újraindították a mentési műveleteket, miután megkapták a biztonsági garanciákat, korábban az „egyre rosszabb biztonsági helyzetre” hivatkozva felfüggesztették a munkát.