Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala lezárta a Myrtle Beach-i és két másik közeli repteret, valamint a dél-karolinai légtér egy részét a polgári járatok elől nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – írja a Reuters. A Pentagon egyelőre nem reagált az újságírói megkeresésekre. 

Chinese spy balloon flying above Charlotte
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Sajtóhírek szerint vélhetően a kínai léggömb állhat a nemzetbiztonsági ügy hátterében, hiszen már korábban jelezték, hogy a nagy magasságban repülő kémtárgy a következő órákban áthaladhat Myrtle Beach körzetében. A gyanús léggömböt még csütörtökön fedezték fel az Egyesült Államok légterében, ami azóta nemzetközi politikai vihart kavart, hiszen az amerikaiak Kínát vádolták meg kémkedéssel, amit Peking hevesen tagad. A kínaiak szerint egy polgári, meteorológiai méréseket végző léggömb került tévedésből az Egyesült Államok légterébe. A feszültség azonban tovább fokozódott azzal, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette: elhalasztja a hétvégére tervezett pekingi útját

A léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad, és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre. A ballont a légtérbe lépés óta katonai repülőgépek kísérik, a bejelentés idején Montana állam fölött repült, az állam repülőterén szerdán néhány órára légi tilalmat rendeltek el.

A Pentagon kezdetben úgy nyilatkozott, hogy nem lövik le az eszközt, arra hivatkozva, hogy a földre hulló roncsok kárt vagy sérülést okozhatnának. Joe Biden elnök egy szombati rendezvényen már úgy fogalmazott: az Egyesült Államok gondoskodik a léggömb további sorsáról. További részleteket azonban nem árult el.  

Az ügy tovább bonyolódott azzal, hogy vasárnap egy újabb léggömböt fedeztek fel, ezúttal Latin-Amerika fölött.