Közélet

A kínai járványpolitika még sokáig rányomja a bélyegét a világ gazdaságára

Az ellátási láncokban felmerülő problémák komoly károkat okozhatnak a világgazdaságnak.

A kínai vezetés 2022. december 7-én szüntette meg a zéró-Covid-politikáját a tüntetések hatására. A zárlatokat és a karanténszabályokat eltörölték, már nem előfeltétel a negatív Covid-teszt a tömegközlekedési eszközök, edzőtermek igénybevételéhez, éttermek látogatásához. Január 8-án Kína megnyitotta külső határait is, és a beutazókra nem vezettek be karanténintézkedéseket.

HONG KONG, CHINA - DECEMBER 30: Travellers sit at the arrival hall of the Hong Kong International Airport on December 30, 2022 in Hong Kong, China. Authorities around the world are imposing or considering curbs on travellers from China as COVID-19 case there surge following its relaxation of Zero-COVID rules.
Fotó: Anthony Kwan / Getty Images

A korlátozások eltörlése után a kórházaknak országszerte a fertőzések újabb hullámával kellett megküzdenie: 2022 decemberében naponta 9 ezer ember halt meg a koronavírusban, 2023 januárjában ez a szám napi 25 ezerre is nőhetett, és ez kihatott az ellátási láncok működésére. 

A vírus terjedése komoly gondokat okozott a feldolgozóiparban és a világ legnagyobb kikötőiben. A legfőbb kérdés az, hogy mi vár a kínai gazdaságra az elkövetkező években, és milyen hosszú távú hatásai lesznek a zéró-Covidnak az ellátási láncok működésére. A világ ugyanis a Kína-központú ellátási láncokon keresztül kapcsolódik össze, és ezekben a láncokban tapasztalható mindenfajta fennakadás komoly gondot okoz a globális termelés és a gazdaság számára. 

Különösen a globális egészségipart érinthetik érzékenyen az ellátási láncok problémái – írja a Global Edge. A kínai kikötőkben a gyártási megrendelések kiszállítása lassult, és a kikötőkből kifelé áramló áruk csökkenése a járvány legsúlyosabb ellátási láncbeli kihívásait okozhatja. 

E lassulások miatt világszerte hiánycikké válhatnak a gyógyszerek, különösen az antibiotikumok és a vérhígítók.

Az orvosi eszközöket tekintve néhány ország különösen függ Kínától: 

India például orvosi felszereléseinek 75 százalékát Kínából importálja. 

Az Egyesült Államok a másik piac, amely nagymértékben függ a kínai orvosi szállítmányoktól. Kínából exportálják Amerika számára a legtöbb egészségügyi terméket, így az iparág a Covid újabb hulláma során sebezhetővé válik.

GUANGZHOU, CHINA - DECEMBER 23: Cold medicines temporarily out of stock on December 23,2022 in Guangzhou, China. With the ease of the pandemic restrictions, people's lives have gradually improved.
Fotó: Getty Images

Noha az elmúlt év során az amerikai egészségügyi rendszer megpróbált alkalmazkodni az áruforgalmi zavarok okozta hiányokhoz, a Kínából érkező járványügyi adatok hiánya (a fertőzések száma és helye, a halálozási arány és a különböző változatok) megnehezítette az ellátási láncok működésének előrejelzését. 

Az elemzők arra figyelmeztettek, hogy a legújabb Covid-hullám gazdasági hatásai hónapokig elhúzódhatnak: a kínai a motorját jelentette a pandémia idején, amely 2022 októberében két és fél év óta először csökkent. A kiskereskedelmi forgalom, amely a tavaszi sanghaji zárlatot követő hónapokban emelkedett, szintén romlott. 

Borítókép forrása: Getty Images

 

Kína zéró-covid COVID-19 Peking koronavírus Kína
Kapcsolódó cikkek