Közélet

A kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés is lejtőre került Oroszországban

Egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány is, ami a munkanélküliséget is történelmi mélypontra lökte.

Továbbra is elmarad az ipari termelés Oroszországban a tavalyi szinttől, ám a csökkenés üteme lassult februárban az ország statisztikai hivatala szerint, míg a kiskereskedelmi forgalom gyorsuló ütemben csökkent. A viszont történelmi mélyponton van, főként a háborús mozgósítás, illetve a sorozás elől elmenekülők miatt.

Fotó: Shutterstock

A szerda este közzétett adatok szerint februárban az ipari termelés 1,7 százalékkal múlta alul a tavalyit, a januári 2,4 százalékos visszaesés után. Az elemzői várakozások csupán 1,5 százalékos csökkenésre számítottak éves szinten. Az ipari kibocsátás 2,1 százalékkal maradt el februárban a januáritól, míg az év első két hónapjában 2 százalékos csökkenést jegyeztek fel a tavalyihoz képest. 

Az idei év egészét tekintve az elemzők az ipari termelés 1 százalékos mérséklődésére számítanak a tavalyi 0,6 százalékos visszaesés után.

Noha a kiskereskedelmi forgalom zuhanása éves szinten 7,8 százalékra gyorsult februárban a januári 6,6 százalék után, ez a szakértők által várt 11,1 százalékos mélyrepülésnél kedvezőbb érték. A visszaesés mértéke januárhoz képest 1,3 százalék volt, míg a tavalyi év azonos időszakához képest az első két hónapban 7,2 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

A munkanélküliségi ráta történelmi mélypontra, 3,5 százalékra süllyedt februárban a januári 3,6 százalékról. Szakértők a ráta emelkedésére, 3,8 százalékra számítottak. Hivatalos adatok szerint idén februárban a munkanélküliek száma 2 millió 635 ezer volt, 99 ezerrel kevesebb a januárinál. A munkaerőhiány ugyanakkor jó hír a munkásoknak, hiszen a reálbérek a 0,5 százalékos elemzői várakozásoknál gyorsabban, 0,6 százalékkal nőttek januárban az egy évvel korábbihoz képest.

Szintén szerda este érkezett friss adat az orosz gazdaság egészének teljesítményéről, az ország gazdasági minisztériuma szerint februárban 3,1 százalékot esett vissza a a tavalyi adathoz képest, ami kedvezőbb a januári 3,2 százalékos csökkenésnél és az előrejelzések által valószínűsített 3,7 százalékos ütemnél is.

 

munkanélküliség oroszország GDP ipari termelés kiskereskedelmi forgalom makroadat reálbér
Kapcsolódó cikkek