Közélet

Az ukránok tagadják, hogy közük lett volna az Északi Áramlat felrobbantásához

Miközben a német sajtó szerint a robbantás elkövetéséhez használt hajót sikerült azonosítani.

Tagadta, hogy az ukrán kormánynak bármi köze lett volna az Északi Áramlat gázvezetékek ellen tavaly ősszel elkövetett robbantásos szabotázsakcióhoz szerda este Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

A megrongálódott vezetékről készült helyszíni felvétel
Fotó: Trond Larsen / Expressen / TT News Agency via AFP

Podoljak a The New York Timesban szerdán megjelent írásra reagált, amely amerikai hírszerzési információk alapján egy ukránbarát csoportot nevezett meg lehetséges elkövetőként. Az amerikai lap írása szerint arra nincs bizonyíték, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek vagy az ő belső körének köze lett volna a támadáshoz. A lap szerint fennáll annak lehetősége, hogy az ukrán kormánnyal vagy titkosszolgálatokkal kapcsolatban lévő harmadik fél titokban hajtotta végre a műveletet.

Az Északi Áramlat vezetékein tavaly szeptemberben észleltek gázömlést, majd az ügyben illetékes svéd és dán hatóságok megállapították, hogy szabotázsakció történt, de nem neveztek meg felelőst. Az oroszok szerint a Nyugat és az angolszász országok állhattak a támadás mögött, míg egy amerikai oknyomozó újságíró szintén név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a műveletet az amerikai kormány utasítására hajtották végre.

Podoljak szerint Kijevnek semmi köze a történtekhez.

„Jóllehet, szeretek szórakoztató összeesküvés-elméleteket gyűjteni az ukrán kormányról, ki kell jelentenem, hogy Ukrajnának semmi köze a balti-tengeri balesethez, és semmit nem tudok állítólagos ukránbarát szabotázscsoportokról” – olvasható a tanácsadó Twitter-oldalán.

Ugyancsak szerdán a német ARD köztelevízió, az SWR regionális műsorszolgáltató és a Die Zeit című lap arról számolt be, hogy a nyomozás során sikerült azonosítani a szabotázsnál használt hajót, amelyet Lengyelországban bérelt ki egy cég, amelynek két ukrán állampolgár a tulajdonosa. Szeptember 6-án 6 emberrel – öt férfival és egy nővel – a fedélzetén futott ki a rostocki kikötőből a hajó, ami legközelebb a Dániához tartozó Christianso szigeténél bukkant fel.

A hajót azonban úgy adták vissza a bérlet után, hogy azt nem tisztították meg a nyomoktól, így a kabin asztalán robbanószer nyomaira bukkantak. 

A 6 ember állampolgársága nem tisztázott, mert a hajó bérlésekor hamis útleveleket használtak. Ha a nyomok Ukrajnába vezetnek is, a nyomozók egyelőre nem tudták megállapítani, ki adott megbízást az akcióra – derül ki a Die Zeit írásából.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a friss értesülések csak a figyelem elterelését szolgálják, a most megjelent információk forrása irányított szivárogtatás. A RIA orosz hírügynökségnek nyilatkozó Peszkov kétségét fejezte ki, hogy bármiféle vizsgálat nélkül bármit megállapíthatnának az amerikai illetékesek. A szóvivő emlékeztetett, hogy Moszkva a kezdetektől hiába követeli, hogy részt vehessen a nyomozásban, ami szerinte bűzlik, mint valami szörnyű bűncselekmény.

 

Dmitrij Peszkov Mihajlo Podoljak szabotázs Északi Áramlat robbantás
Kapcsolódó cikkek