Közélet

Bemutatta a GPT-4-et az OpenAI

Ezt a változatot azonban csak a ChatGPT Plus előfizetői használhatják majd.

Hónapok óta tartó pletykák és spekuláció után az OpenAI bemutatta a GPT-4-et, a legújabb nyelvi modelljét, amely az olyan mesterséges intelligenciák (MI) mögött áll, mint az internetet tavaly viharként letaroló ChatGPT.

OpenAI GPT-4 Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

A legfrisebb verzió kreatívabb és együttműködőbb a korábbiaknál – ígéri a vállalat, hozzátéve, hogy képes a bonyolultabb problémákat az előző változatoknál pontosabban megoldani. Az OpenAI közlése szerint olyan vállalatokkal és szervezetekkel dolgoznak együtt, mint a Duolingo, a Stripe, a Morgan Stanley vagy épp az izlandi kormány.

Noha a GPT-4 csak a ChatGPT Plus-előfizetők számára érhető el (ez havi 20 dollár), a bejelentéshez mellékelt blogbejegyzés szerint csupán árnyalatnyi a különbség közte és előde, a ChatGPT-t működtető GPT-3.5 között.

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója pedig a Twitteren hűtötte a kedélyeket, mondván a GPT-4 sem hibátlan, és továbbra is lenyűgözőbbnek tűnik elsőre, mint huzamosabb használat után.

Ez könnyen lehet, hogy csalódáshoz vezet majd, ugyanis azt Altman is elismerte egy januári interjúban, hogy nem lesznek képesek megfelelni azoknak a túlzott elvárásoknak, amelyek gyakorlatilag egy úgynevezett általános mesterséges intelligenciát vártak volna tőlük – olvasható a The Verge összefoglalójában.

A GPT-4 a szövegek mellett képeket is képes megérteni, ám egyelőre továbbra is csak szöveges válaszokat tud adni. Bár a korábbi verziónál ritkábban, de az új változat is hajlamos valótlanságokat idézni, vagy csak egyszerűen saját maga generálni (hamis) választ a kérdésekre.

 

ChatGPT OpenAI Sam Altman GPT-4 mesterséges intelligencia
Kapcsolódó cikkek