Közélet

Beszóltak Putyinnak a rossz körülmények miatt, mára szinte a teljes szakasz elesett Ukrajnában

Tavaly februárban nagy port kavart az irkutszki katonák üzenete, ma már szinte senki sem él közülük.

Szinte az összes katona életét vesztette már Ukrajnában abból az irkutszki szakaszból, amelynek tagjai tavaly februárban – az invázió megindításakor – nagy port kavartak hazájukban, miután egy videóban Vlagyimir Putyinhoz fordultak borzasztó körülményeik miatt. 

VORONEZH, RUSSIA - 2022/09/26: People seen at the entrance to the military enlistment office during mobilization in Voronezh. On February 21, Russian President Vladimir Putin signed a decree on the so-called partial mobilization. According to this document, almost all men aged 18 to 65 can be called up for military service. Some of these people can be sent directly to the war with Ukraine. Along with protests against the mobilization, many Russian citizens greeted this decree with enthusiasm. In Voronezh, almost every day, groups of people gather in the military registration and enlistment offices, ready to go to serve. In the military registration and enlistment office of the Comintern district, a line of mobilized men even formed, since the institution was not ready to work in the new conditions.
Fotó: Getty Images

A katonák arra panaszkodtak, hogy a donyecki szakadárok alá osztották be őket, és tőlük kapták a parancsokat, illetve úgy küldték őket az ukrán állások ellen, hogy sem megfelelő kiképzést nem kaptak, sem pedig információt arról, hogy mivel is néznek szembe. Véleményük szerint az orosz katonai hírszerzés pocsék munkát végzett a felderítések során. 

Bahmuti csata: miért ölik halomra egymást az ukránok és az oroszok egy romokban fekvő városért?

Bahmut: aki birtokolja, az nyeri a háborút?

A szakasz azóta is Ukrajnában szolgált, és több súlyos veszteséget is elszenvedtek. Utolsó, még életben lévő katonáik többsége szerdán esett el, amikor parancsra meg kellett rohamozniuk egy ukrán védelmi állást. A szakaszból sokan életüket vesztették a támadásban a The Moscow Times cikke szerint, mindössze néhányan maradtak életben, de ők is súlyos sérüléseket szenvedtek.  

A férjem hívott, repesz találta el és kórházban van. Azt mondta, hogy az ezredükből is alig maradt valami. A szakaszból két túlélőről tudni, a többiek vagy meghaltak, vagy eltűntek

– mondta az egyik katona felesége. Hozzátette: bár férje még meg sem gyógyult, már közölték vele, hogy néhány napon belül visszaküldik a frontra. 

A videók tavalyi napvilágra kerülése után egyébként maga az irkutszki kormányzó ígérte meg, hogy közbenjár az ügyükben, és máshová helyezteti őket. 

 

Irkutszk Putyin orosz-ukrán háború szakasz
Kapcsolódó cikkek