Míg a korrupciós hálózat tagjai Brüsszelben voltak aktívak, a gyanú szerint a Katarból kapott kenőpénzt egy milánói tanácsadó cégen keresztül mosták tisztára – írta a Politico.

Italy, Lombardy, Milan, Milan Cathedral at sunset
Dome in Milano from above before sunset
Milánó, Olaszország gazdasági fővárosa és a Katargate-botrány következő állomása.
Fotó: Getty Images

Tavaly decemberben a belga rendőrség lerántotta a leplet egy brüsszeli korrupciós hálózatról, amelynek tagjai több millió euróért cserébe külföldi hatalmak, elsősorban Katar és Marokkó érdekeit szolgálták az Európai Parlamentben.

A hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy megtalálták a bűnszervezet állítólagos pénzmosodáját, egy milánói tanácsadó céget.

Az olasz Equality Consultancy egy tiszavirág-életű vállalkozás volt, amely pár évig Brüsszelben, Milánóban és Tallinnban működött. A 2018-ban alapított cég szerény ügyféllistával és több százezer eurós bevétellel rendelkezett, s bár ez gyanússá tette a nyomozók számára, nem ez az egyetlen tényező, amely miatt a vállalkozás lebukott.

A pénzmosás az okos bűnözők eszköze, akik az illegális úton megszerzett vagyonukat megpróbálják törvényes forrásból megszerzett nyereségként beállítani – semmi sem kellemetlenebb annál, ha nem a rendőrség, hanem az adóhatóság buktat le. A Katargate gyanúsítottjai viszont ezt egy kicsit átlátszó módon csinálták.

A tanácsadó cég alapítója ugyanis a bűnszervezet állítólagos vezetőjének, Pier Antonio Panzerinek a könyvelője volt.

TUNIS, TUNISIA - SEPTEMBER 20:  Pier Antonio Panzeri of European Parliament (EP) is seen in a joint press conference with Tunisian parliament speaker during EP delegation's visit to the Tunisian Parliament in Tunis on September 20, 2016.
Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő és a bűnszervezet állítólagos vezetője.
Fotó:  Amine Landoulsi / Getty Images

A könyvelő, Monica Bellini nem volt ismeretlen a nyomozók számára, hiszen két hónapja az olasz rendőrség őt is letartóztatta, az irodájában talált dokumentumok pedig kulcsfontosságúak voltak ahhoz, hogy Panzeri családját is letartóztassák – ennek köszönhető, hogy az ügy főkolomposa alkut kötött a hatóságokkal, és kitálalt a korrupciós hálózatról.

Bellini jelenleg is rács mögött van, miközben az olasz és belga hatóságok a kiadatásáról, valamint a szorosabb együttműködésről tárgyalnak. A két ország összefogása az ügyben jelentősen felgyorsítaná a határokon átnyúló szervezet felszámolását, amely az Európai Parlament mellett lehet, hogy a bizottságot is behálózta.

De most, hogy megtalálták a kenőpénzek egyik forrását, a rendőrség képes lesz átvilágítani minden érintettet, és ezen keresztül talán további résztvevőket is el fognak kapni.