Letartóztatta Európa egyik legkeresettebb pénzmosóját a spanyol rendőrség, akit 200 millió eurós pénzmosással vádolnak. A spanyol Guardia Civil az Europollal együttműködve csapott le a Kinahan Kartell tagjaira, akiket még az Egyesült Államok törvényhozói is úgy ítéltek meg, mint akik az egész törvényes világgazdaságra fenyegetést jelentenek.

Arrested,Man,With,Cuffed,Hands,Behind,Prison,Bars, arrested man with cuffed hands behind prison bars, arrested man with cuffed hands behind prison bars
Fotó: Shutterstock

Az ügy fő gyanúsítottját hétfőn vették őrizetbe, valamint két társát is letartóztatták Spanyolországban, egyet pedig Nagy-Britanniában

 – áll az Europol csütörtöki közleményében. Az intézmény nem nevezte meg a fő gyanúsítottat, de egy nyomozáshoz közel álló forrás és az ír lapok szerint a 62 éves John Francis Morrisseyt, a Kinahan banda hírhedt tagját fogták el.

A dubaji székhelyű bűnözői csoport – amelyet az ír Daniel Kinahan bandafőnök és ökölvívó-promóter vezet – halálos kábítószereket, köztük kokaint csempész Európába, és a nemzetközi pénzmosásban betöltött szerepével fenyegetést jelent az egész legális gazdaságra

 – nyilatkozta Brain E. Nelson amerikai pénzügyminiszter-helyettes.

Morrissey egy márkás vodkát árult Spanyolország egyik legkedveltebb turisztikai régiójában, a Costa del Sol partjain, hogy ezzel fedezze az illegális tevékenységeit. Emellett az Al Jazeera hírportál szerint a Kinahan Kartell végrehajtójaként is dolgozott és segített a Dél-Amerikából érkező kábítószer-szállításokban. Az Europol értesülései szerint Morrissey és társai nagy mennyiségű készpénz beszedéséért voltak felelősek a bűnszervezetektől, amelyeket aztán más országokban lévő bűnszervezeteknek utaltak át.

Inflációs félelmek veszélyeztetik a spanyol turisztikai szektort

A legtöbb nemzetközi turista a Baleár-szigeteket vette célba.

Az úgynevezett hawala föld alatti bankrendszert használhatták, 

ami egy informális pénzátutalási módszer, amely során a pénzt brókerek hálózatán keresztül továbbítják (akiket hawaladaroknak hívnak), a készpénz tényleges fizikai mozgása nélkül. A pénzátutalásra a szokásos banki útvonalaktól eltérő módon kerül sor, ezért hívják néha föld alatti banknak. 

A gyanúsítottak több mint 200 millió eurót mostak tisztára ezzel a módszerrel

– mondta az Europol, majd hozzátette, hogy egy másik tag autókereskedést vezetett, és az volt a feladata, hogy járműveket biztosítson a bűnszervezetnek. Ezekbe a kocsikba rejtett rekeszeket épített, hogy észrevétlenül szállíthassák a nagy mennyiségű készpénzt. 

Az év elején a spanyol rendőrség már lefoglalt 200 kilogramm kokaint és 500 ezer euró készpénzt a banda által használt járművek rejtett rekeszeiben.

Rekordon a kokain és a metamfetamin terjesztése az Európai Unióban

A drogokhoz kapcsolódó egyéb bűncselekmények száma is emelkedik.