Közélet

Ellentámadásra készülnek az ukránok

Az ukrajnai frontvonalak nagyrészt megmerevedtek tavaly november óta, amikor az ukrán erők végrehajtották utolsó nagyobb offenzívájukat.

A már négy hónapja védekezésre kényszerülő ukrán erők a nagyon közeli jövőben ellentámadást fognak indítani az orosz csapatok ellen – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka csütörtökön.

Fotó: Aris Messinis / AFP

 

A kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalására törekvő Wagner-csoport jelentősen meggyengült, és fogy az ereje. Hamarosan ki is használjuk ezt a lehetőséget, ahogy tettük azt korábban is Kijev mellett, Harkivban, Balaklijánál és Kupjanszknál

 

– közölte Szirszkij a Telegramon, felidézve a tavalyi év ukrán ellentámadásait, amelyek jelentős területek visszafoglalása révén fordulópontokat hoztak a háború menetében.

Szirszkij egyike volt azoknak a legmagasabb rangú parancsnokoknak, akik a tavalyi ukrán ellentámadás stratégiáját kidolgozták. Az offenzíva során az ukrán hadsereg visszaverte a Kijev elleni orosz támadást, és visszavetette az orosz erőket Kelet-Ukrajnában 2022 második felében.

Az ukrajnai frontvonalak nagyrészt megmerevedtek tavaly november óta, amikor az ukrán erők végrehajtották utolsó nagyobb offenzívájukat

Azóta az orosz hadsereg több százezer frissen besorozott tartalékost küldött a frontra, de jelentősebb sikereket nem tudott elérni. 

Az utóbbi időben a Donyeck megyei Bahmutért folynak a legádázabb harcok. Egy ideig úgy tűnt, az ukrán erők kénytelenek lesznek feladni a várost, de végül mégsem vonultak ki.

A tájékoztatás szerint Kijev azt tervezi, hogy az új nyugati fegyverszállítmányok bevetésével, erőteljes ellentámadásba lendül. A tavalyi sikeres offenzívákat azt követően tudták megindítani, hogy az orosz hadsereg kimerítette erőit egy-egy nagyobb csata után Kelet-Ukrajnában.

Végleg feladhatják az oroszok Bahmut ostromát, a csapatokat már más irányba küldték

Megtorpant a bahmuti offenzíva, sőt, veszített is az eddig elfoglalt területeiből az eddig kulcsfontosságúnak tartott város körül az orosz hadsereg.


 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek