Közélet

Csökken az ukrajnai fegyverszállítások támogatottsága Európában

Apad az ukránokat segíteni szándékozók száma.

Mindössze kilenc uniós tagállamban ért egyet a lakosság többsége azzal az állítással, hogy az és tagjai vásároljanak fegyvert Ukrajnának – ismertette Európa Projekt nevű kutatását a Századvég, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy több ország a lakosság elutasító véleménye ellenére segíti fegyverekkel az ukránokat.

18 September 2022, Berlin: A banner reading "Weapons & Tanks 4 Peace" is seen in front of the German Ministry of Defense during a demonstration in favor of tank deliveries to Ukraine. The demonstration is organized by "Vitsche - Alliance of Ukrainian Organizations".
Fotó: Jörg Carstensen / AFP

Az Ukrajnával szembeni orosz támadás egyik kulcseleme volt az az elképzelés, hogy idővel a Nyugat elkötelezettsége a megtámadott fél segítésére lanyhulni fog, és a Századvég adatai szerint nem is számolt rosszul Vlagyimir Putyin ezzel az elképzeléssel. A kutatás szerint ugyanis 

13 uniós tagállamban többen vannak azok, akik ellenzik, hogy az ukrán védekezést fegyverrel is segítsék, míg kilenc országban a fegyverszállítások ellenzői abszolút többségben vannak.

A legtöbben (80 százalék) hazánk polgárai utasítják el, hogy Ukrajna fegyvereket kapjon, de a görögök (69 százalék), az osztrákok (62 százalék) vagy a csehek (57 százalék) is ellenzik, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvervásárlással támogassák Ukrajnát.

Noha a csehek többsége a fegyverszállítások ellen van, a cseh kormány mégis jelentős fegyverszállítmányokkal segíti az ukrán védekezést. A Leopard harckocsik végtelennek tűnő története kapcsán érdemes azt is megjegyezni, hogy Németországban a lakosság 49 százaléka ellenzi Ukrajna felfegyverzését, ami több, mint a támogatók 44 százalékos tábora. Azonban 

több európai országra is igaz, hogy a kormányok a lakosság akaratával szemben küldenek fegyvereket a háborúba.

A Századvég azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy öt országban (Spanyolország, Luxemburg, Románia, Franciaország, Írország) ugyan többen vannak a segítségnyújtás mellett állók az ellenzőknél, de kevesebben vannak, mint az összes megkérdezett fele. Ezek közül az országok közül például Spanyolország vagy Franciaország is szállít fegyvereket az orosz invázió megállítása céljából.

Van azonban kilenc olyan ország is (Lettország, Észtország, Lengyelország, Svédország, Dánia, Finnország, Litvánia, Hollandia, Portugália) az unión belül, ahol a lakosság az ukránok felfegyverzése mellett áll. A Szovjetunió felbomlása előtt közvetlenül orosz uralom alatt álló, jelentős orosz kisebbséggel rendelkező három balti állam mindegyike ilyen, ahogy a lengyelek is emlékeznek még arra, hogy annyira azért nem jó, ha az országot orosz csapatok tartják megszállva.

 

fegyverszállítások Századvég közvéleménykutatás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek