„Minden arra utal, hogy a katasztrófát sajnálatos módon egy tragikus emberi tévedés okozta” – jelentette ki szerdán Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, aki példa nélkülinek nevezte az ütközést, és teljes körű, független vizsgálatot ígért.

Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP

Az Athénból Szalonikibe tartó személy- és a szalonikiből Lárisza felé tartó tehervonat frontális ütközésének eddig 38 halálos áldozata van, miután az ütközés hatására több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult. A kormányszóvivő szerint a mentésben szerdán mintegy ötszáz ember vett részt.

A helyi tűzoltóság közlése szerint szerda este 57 sérültet kórházban ápoltak, hatot közülük az intenzív osztályon. Tizenötnél több sérültet ellátás után hazaengedtek a kórházból.

A hatóságok nem szándékos emberölés és testi sértés okozása miatt őrizetbe vették a láriszai állomásfőnököt, és eljárást is indítottak ellene. Az 59 éves ember tagadta felelősségét, szerinte valamilyen műszaki probléma okozta a tragédiát. A tragédia nyomán a görög közlekedési miniszter is lemondott.

Micotákisz szerint az áldozatok többsége fiatal, ugyanis 

a hétfő munkaszüneti nap volt Görögországban, ami után sok egyetemista indult vissza Szalonikibe.

A miniszterelnök elmondta, hogy a tömegbaleset helyszínén és a láriszai kórházban tett látogatása során találkozott az áldozatok hozzátartozóival, akik azt kérdezték tőle: miért? „Tisztességes válasszal tartozunk nekik” – mondta a kormányfő a televízió által felvett rövid beszédében.

A balesetben nyolc vasúti dolgozó halt meg, közöttük a személy- és a tehervonat két-két mozdonyvezetője – közölte Jannisz Nicász, a Görög Vasúti Dolgozók Szakszervezetének elnöke.