Úgy gondoljuk, hogy nagyon jó dolog lenne, ha ők ketten tárgyalnánk egymással

 – jelentette ki John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője újságíróknak, amikor arról a kérdezték, miszerint az ukrán elnök az ukrajnai háború kezdete óta először tárgyalhat a kínai elnökkel. 

John Kirby, national security council coordinator, speaks during a news conference in the James S. Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, D.C., US, on Tuesday, Aug. 2, 2022. US House Speaker Nancy Pelosi became the highest-ranking American politician to visit Taiwan in 25 years, prompting China to announce missile tests and military drills encircling the island that set the stage for some of its most provocative actions in decades.
Fotó:  Al Drago / Bloomberg via Getty Images

Egyelőre nincsenek megerősített információk arról, hogy Hszi Csin-ping felhívta volna Zelenszkijt, ám Csin Gang kínai külügyminiszter és ukrán kollégája, Dmitro Kuleba csütörtökön telefonon egyeztetett egymással – írja a The Guardian.

A szóvivő elmondta, hogy támogatják a kapcsolatfelvételt, de Kína által javasolt tűzszünet lehetőségét illetően óvatosságra intett, mondván, hogy az csak elősegítené az orosz agressziót. 

Észszerűnek hangzik, hogy Kína kiemeli a tűzszünet fontosságát, ugyanakkor érvényesítené Oroszország térhódítását – mondta.

Ez valójában Oroszország térnyerését ismerné el, és az ENSZ Alapokmány egy újabb megsértését jelentené. A tűzszünet lehetővé tenné Moszkva számára, hogy tovább erősítse pozícióit Ukrajnában és újjászervezze az erőit, hogy az általuk választott időpontban újra támadhassanak

– mondta Kirby, hangsúlyozta, hogy a tartós béke nem lehet egyoldalú, és figyelembe kell vennie az ukrán szempontokat és döntéseket is. A kínai elnök várhatóan máricus 20. és 22. között tárgyal Vlagyimir Putyinnal Moszkvában. Kirby arra biztatta Pekinget, hogy olyan megoldást keressen a a konfliktus megoldására, amely nem csak az orosz nézőpontot veszi figyelembe.