Közélet

A Kreml bejelentette Hszi Csin-ping látogatásának időpontját

A kínai elnök a vártnál korábban, már jövő héten Moszkvába utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Hszi Csin-ping a RIA Novosztyi értesülései szerint március 20-án érkezik Oroszországba és március 22-ig vendégeskedik ott.

A kínai elnök március 20-án utazik Moszkvába, ahol március 22-ig vendégeskedik – jelentette a Kreml sajtószolgálata.

(230315) -- BEIJING, March 15, 2023 (Xinhua) -- Xi Jinping, general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and Chinese president, attends the CPC in Dialogue with World Political Parties High-Level Meeting via video link and delivers a keynote address in Beijing, capital of China, March 15, 2023.
Fotó: AFP

A látogatás alkalmával több kérdésről is egyeztet Vlagyimir Putyin elnökkel – írta meg a RIA Novosztyi. A két vezető átfogó partnerségekről és stratégiai együttműködésekről tárgyalhat.

Ukrajnában Bahmutnál még mindig elválasztja a küzdő feleket a Bahmutka folyó. A város ostroma a vártnál lassabban haladt, és a hírek szerint a támadást vezető Wagner-csoport súlyos veszteségeket szenvedett el. A hónapok óta a háború középpontjában lévő település keleti fele van orosz kézen, miközben az inváziós erők próbálják a maradék ukrán területeket is bekeríteni.

A Wagner-csoport eközben elfoglalta a Bahmuttól északkeletre lévő Zalizsnyanszke falut, ahonnan egyenes út vezet Szlovjanszk város felé.

Bahmut a hónapok óta tartó összecsapások közben szinte teljesen elpusztult, illetve több szakértő is kiemelte, hogy a településnek nincs stratégiai jelentősége. 

Ennek ellenére Volodimir Zelenszkij kitart amellett, hogy nem fogják feladni a várost 

erről a Politico írt. Korábban az ukrán fegyveres erők vezető tábornokai javasolták az elnöknek, hogy adja ki a visszavonulási parancsot a települést védőknek, de Zelenszkij a harc folytatása mellett döntött.

Azt nem lehet megmondani, hogy a valóságban mekkora veszteségeket szenvedtek el a szemben álló felek a bahmuti ostrom során, az biztos, hogy a támadó Wagner-csoport a vártnál több embert veszített el. A zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin korábban is beszélt arról, hogy csapatai nem kapnak utánpótlást Moszkvától, ám ekkor még azt mondta, bízik abban, hogy bürokratikus fennakadásról van szó és nem szándékos szabotázsról. 

Egy friss interjúban viszont már nyíltan azzal vádolta meg az orosz vezérkart, hogy szándékosan tartják vissza a lőszert a Wagnertől, hogy elbukjanak Bahmutnál. 

Prigozsin szerint Oroszország soha nem akarta bevenni Bahmutot, beérték Szoledarral, és csupán az egyre befolyásosabb Wagner-csoport meggyengítése miatt erőltették az ostromot.

 

Bahmut Hszi Csin-ping Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek